Rekordne padavine u Aziji: Više od 200 života izgubljeno u poplavama i klizištima

Rekordne padavine u Aziji: Više od 200 života izgubljeno u poplavama i klizištima

U Indiji i Kini, snažne kiše su tokom protekle nedelje odnele više od 200 života. U Pakistanu su tri osobe takođe izgubile život. Na severu Koreje, blizu granice sa Kinom, zabeležene su velike poplave, ali trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama.

Ovo razdoblje godine predstavlja sezonu monsuna i tajfuna u azijskim zemljama, a klimatske promene doprinose jačanju ovakvih oluja. Intenzivne padavine uzrokovale su klizišta i poplave, uništavajući useve, domove i oduzimajući živote.

Podaci iz prošlosti pokazuju da se u Kini sve češće beleže ekstremno visoke temperature i intenzivnije padavine, prema nedavnom izveštaju kineske meteorološke uprave. Prognoze za narednih 30 godina ukazuju na povećanje ovih ekstremnih vremenskih pojava.

Vlasti su pokrenule mere za prevenciju katastrofa u cilju smanjenja šteta. Spasilački timovi pokušavaju da evakuišu ljude pre nego što oluja stigne, dok se helikopterima dostavlja humanitarna pomoć u udaljene oblasti. Kina je angažovala dronove za hitnu komunikaciju u regionima podložnim obilnim kišama.

Međutim, ponekad i to nije dovoljno, što se jasno vidi iz tragičnih posledica koje se dešavaju širom Azije.

Obilne kiše su izazvale bujice blata i vode u plantažama čaja i selima u južnoj indijskoj državi Kerala u utorak, uništavajući mostove i rušeći kuće. Nada u pronalaženje preživelih je polako izbledeala kako su se dani pretrage nastavljali. Tela su pronađena čak 30 kilometara nizvodno od glavnih klizišta.

Ova oblast poznata je po svojim pitoresknim plantažama čaja i kardamoma, gde stotine radnika živi u privremenim skloništima. „Ovo je bio predivan kraj“, rekao je jedan meštanin. „Posetio sam ga mnogo puta… Sada je sve nestalo.“

Indija redovno doživljava jake poplave tokom monsunske sezone koja traje od juna do septembra i od ključnog je značaja za useve.

Tajfun Gaemi se povezuje sa više od 30 smrtnih slučajeva na Filipinima i 10 na Tajvanu tokom prošle nedelje, pre nego što je oslabio i postao tropska oluja u Kini. Kiša je nekoliko dana natopila delove unutrašnjosti provincije Hunan. U nedelju ujutru, klizište je zadesilo kuću na popularnom vikend odredištu, odnoseći 15 života.

U drugom delu Hunana, tela tri osobe su pronađena u ponedeljak, a pretpostavlja se da su žrtve drugog klizišta. U susednom gradu Zikingu, vlasti su saopštile da je 30 osoba izgubilo život u poplavama, dok se 35 još vodi kao nestalo.

Još jedan smrtni slučaj u Kini je povezan sa olujom, kada je vozač dostavnog skutera udaren granom tokom jakih vetrova u Šangaju.

Kina je ove godine zabeležila 25 velikih poplava, najviše od početka vođenja statistike 1998. godine, prema Ministarstvu vodnih resursa.

Tropska oluja je takođe donela obilnu kišu na severoistoku Kine, duž granice sa Severnom Korejom, izlivajući reku Jalu koja deli ove dve zemlje.

U Severnoj Koreji, kiša je poplavila 4.100 kuća, 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i brojne javne zgrade, puteve i železnicu. Državni mediji nisu objavili informacije o eventualnim žrtvama, iako je lider Kim Džong Un nagovestio da ima gubitaka zbog zanemarivanja preventivnih mera od strane zvaničnika.

Vojni helikopteri i brodovi su evakuisali stanovništvo, dok je državna televizija prenosila snimke lidera i zvaničnika kako istražuju štetu. Na kineskoj strani, bageri su angažovani da čiste nakon klizišta u provinciji Jilin. Grad blizu Severne Koreje je pozvao stanovnike da se presele na više spratove dok nivo reke Jalu raste.

U Dandongu, velikom kineskom gradu uz reku, spasioci su koristili čamce da evakuišu stanovništvo po poplavljenim ulicama, ali se o smrtnim slučajevima nije izveštavalo.

Rekordne padavine su poplavile ulice u gradu Lahoreu u Pakistanu, prouzrokujući smrt najmanje tri osobe. Deca su među žrtvama, jedno se udavilo na poplavljenim ulicama, a drugo je palo sa krova kuće.