Istorijska razmena zatvorenika na aerodromu u Ankari

Istorijska razmena zatvorenika na aerodromu u Ankari

Na aerodromu u Ankari odvija se najveća razmena zatvorenika između Rusije i Zapada od Hladnog rata. U Rusiju su se preko Ankare vratili i ruski špijuni uhapšeni i osuđeni u Sloveniji, zajedno sa dvoje maloletne dece. Očekuje se da Rusija i Zapad razmene 24 zatvorenika po principu jedan sa Zapada, dva iz Rusije.

U Turskoj je danas počela velika razmena zarobljenika između Rusije i Zapada . Kako javlja novinska agencija Rojters, avion ruske vlade sleteo je u prestonicu Ankaru popodne, prenosi N1 Slovenija.

Kako navodi američka televizijska mreža CNN, očekuje se da će Rusija i Zapad danas razmeniti 26 ljudi – 24 odrasla zatvorenika i dvoje dece. Reč je o maloletnoj deci ruskih špijuna osuđenih u Sloveniji.

Očekuje se da će Rusija osloboditi 15 zatvorenika, a Belorusija jednog. S druge strane, Zapad bi trebalo da preda tri zatvorenika iz SAD, dva iz Slovenije i po jednog iz Nemačke, Poljske i Norveške. Dakle, princip je jedan za dva.

Zatvorenici su u Tursku prevezeni sa ukupno sedam aviona, od kojih su dva bila iz SAD i po jedan iz Nemačke, Poljske, Norveške, Rusije i Slovenije. U avionu CIA koji je doleteo iz Slovenije bili su i ruski špijuni Artem Viktorovič Dulčeva i Ana Valerevna Dulčeva, koji su juče priznali krivicu na tajnom suđenju pred Okružnim sudom u Ljubljani .

Kako je objavio Volstrit žurnal, oko sat pre nego što je svetu objavio da se povlači iz predsedničke trke – američki predsednik Džo Bajden nazvao je premijera Slovenije Roberta Goloba, pošto je Slovenija dala dva ruska špijuna na ovu razmenu.

Prema pisanju američkog lista, Bajden je želeo da obezbedi da dvojica ruskih špijuna iz Slovenije budu pomilovani i da se ispune uslovi za njihovu razmenu. Na kraju, pomilovanje nije bilo potrebno, pošto su, kao što je već rečeno, priznali krivicu, pa je po ovom osnovu sud mogao da ih osudi. A i uz to su bili zadovoljeni uslovi za njihovu razmenu.

Pravilo je da se pre razmene moraju okončati pravni postupci. Oni koji su razmijenjeni stoga moraju biti ili osuđeni ili pomilovani.

Novinar Volstrit žurnala Evan Gerškovič jedan je od zatvorenika u Rusiji koji se danas vraća kući u Sjedinjene Države iz ruskog zatvora, kao i bivši američki marinac Pol Vilan . Njihovu fotografiju, zajedno sa novinarkom Alsu Kurmševom, objavila je američka Vlada.

Pored njih, nemački državljanin Riko Kriger, koji je krajem juna u Belorusiji osuđen na smrt zbog učešća u ekstremističkoj grupi i terorizmu, ruski opozicioni političar Ilja Jašin…

Očekuje se da će Rusija Zapadu predati i opozicionog političara Vladimira Kara-Murzu , američko-rusku novinarku Alsu Kurmaševu, poznatog ruskog branioca ljudskih prava Olega Orlova, rusku umetnicu Aleksandru Skočilenko, opozicionog kritičara Andreja Pivovarova i druge.

Očekuje se danas da Zapad preda Rusiji, između ostalog, i pripadnika ruske tajne službe FSB Vadima Krasikova, koji je u Nemačkoj služio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva čečenskog komandanta.

Kako prenosi BBC, turska Nacionalna obaveštajna agencija (MIT) saopštila je da je preuzela „važnu posredničku ulogu u ovoj operaciji razmene, koja je najobimnija u poslednje vreme”.

Istorijska razmena se takođe odvija preko aerodroma u Kalinjingradu.