Naučnici koriste novu tehnologiju da spasu životinje od izumiranja

Naučnici koriste novu tehnologiju da spasu životinje od izumiranja

Istraživanje koje su sproveli Univerzitet Varvik i Univerzitet Novog Južnog Velsa u Australiji, analizira zvukove životinja iz ugroženih vrsta, uključujući vrste slonova, kitova i ptica.

Koristi novu metodu prilagođenu tehnologiji koja se koristi za analizu moždanih talasa u neuronauci. Studija je objavljena u časopisu Ekologija i evolucija.

Analiza zvukova životinja može se koristiti za procenu veličine njihove populacije, za identifikaciju koje životinje žive u određenom području, za razumevanje njihovih migracionih obrazaca i za razumevanje svih negativnih uticaja koje mogu da iskuse usled sve većeg nivoa buke koju stvara ljudska aktivnost. se javljaju u većini njihovih staništa. Takvi uvidi su od vitalnog značaja za razvoj strategija upravljanja životnom sredinom i očuvanja.

Pokazalo se da je nova metoda tačnija od konvencionalnih metoda za analizu zvukova životinja. Tokom testiranja ove nove metode, nazvane Superlet transformacija, studija je takođe otkrila neke ranije neprijavljene ili sporne detalje u zvukovima životinja:

Ovo nisu konačni nalazi, jer se svaki zasniva samo na jednom snimku. Da biste ih potvrdili, potrebno je analizirati više zvukova. Oni, međutim, ilustruju moć ovog novog metoda da razjasni detalje koji su ranije mogli biti dvosmisleni.

Vodeći istraživač Ben Jancovich, dr. kandidat sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, i gostujući dr. student na Institutu za matematiku Univerziteta u Vorviku, rekao je: „Naša nova studija ističe da ponekad, prihvaćeni alati sa kojima smo postali prijatni, možda zapravo nisu najbolji alati za posao.“

„Ovo je posebno tačno u međudisciplinarnim oblastima kao što je bioakustika, gde su metode visoko tehničke i zahtevaju stručnost u više oblasti.“

„Nova metoda koju smo demonstrirali nudi povećanu preciznost i zahteva manje stručnosti za korišćenje, tako da bi trebalo da se pokaže kao izuzetno dragoceno sredstvo za istraživače zvuka životinja koji nemaju inženjersku pozadinu.“

Trenutne metode (uključujući „Short-Time Fourier Transform,“ STFT) imaju poteškoća u preciznom otkrivanju i ritmova i visine zvuka u isto vreme.

Ova ograničenja su izraženija na nižim frekvencijama, utičući na analizu zvukova poput onih koje proizvode plavi kitovi — nežni morski divovi, koji su nažalost navedeni kao ugrožena vrsta.

Nova tehnologija će biti dostupna ljudima za korišćenje besplatno, preko aplikacije jednostavne za korišćenje, što će omogućiti laku upotrebu istraživačima iz različitih oblasti, bez potrebe za opsežnim znanjem o analizi audio signala.