Cela nova grupa mikroba koji emituju metan otkrivena u Jelouston Springsu

Cela nova grupa mikroba koji emituju metan otkrivena u Jelouston Springsu

Skoro jedan vek je prošao od kada su naučnici otkrili jednoćelijske organizme koji emituju metan u okolinu. Ovi mikroskopski rođaci bakterija naseljavaju ekstremna staništa širom sveta, od ledenih dubina do vrelih pustinja, hidrotermalnih otvora u dubokom moru, pa sve do deponija i otpadnih voda. Svi pripadaju istom superfilumu unutar Arheja kraljevstva, poznatom kao Euriarchaeota.

Nedavno su naučnici otkrili novu grupu mikroorganizama koji proizvode metan, a ne pripadaju Euriarchaeotima. Ovi mikrobi su dugo ostali misterija, pošto je jedino što se znalo o njima bilo njihovo DNK. Međutim, nedavno su dva različita istraživačka tima uspela da ih uzgajaju u laboratoriji i potvrde njihovu sposobnost stvaranja metana.

U srcu Nacionalnog parka Jelouston u Sjedinjenim Državama, otkrivena su dva prokariota koja proizvode metan, a pripadaju tipu Thermoproteota. Jedan od mikroba potiče iz arhealne grupe Methanometilicia, dok drugi pripada Metanodesulfokorima. Obe grupe su uspešno pretvarale metanol u metan u eksperimentalnim uslovima.

Nedaleko od Jeloustona, tim naučnika u Kini i Holandiji identifikovao je novi ‘metanogen’ iz vrste Thermoproteota na naftnom polju. Otkriće je pokazalo da je energetski metabolizam ovog mikroorganizma tesno povezan sa proizvodnjom metana. Ovo širenje raznolikosti metanogena izvan klasičnih Euriarchaeota predstavlja značajan korak u razumevanju ovih organizama.

Metanogeni su odgovorni za većinu metana na Zemlji, što je važnije čak i od vulkanske aktivnosti. Budući da su ovi mikrobi globalno rasprostranjeni, istraživači veruju da imaju ključnu ulogu u emisiji metana na planeti i ciklusu ugljenika. Međutim, još uvek postoji mnogo nepoznanica o njima, kao što je kada tačno proizvode metan i pod kojim uslovima.

Dve studije o metanogenima pronađenim u toplim izvorima Jeloustona objavljene su u časopisu Nature, dok je studija o metanogenima na naftnom polju u Kini objavljena zajedno s istraživanjem iz Montane. Ovo istraživanje otvara nova vrata u proučavanju metanogena i njihovog uticaja na globalni ekosistem.