Studija u PNAS istražuje ulogu mikrobioma u formiranju keloida

Studija u PNAS istražuje ulogu mikrobioma u formiranju keloida

Nedavna studija objavljena u časopisu PNAS istražuje ulogu mikrobioma u formiranju keloida, podignutih ožiljaka koji su otporni na standardne tretmane. Keloidi nastaju kada fibroblasti, ćelije koje proizvode kolagen, prekomerno rastu i stvaraju ožiljak koji može biti bolno svrbežan i uzrokovati psihički stres.

Prethodna istraživanja sugerišu da mikrobiota može igrati ulogu u regulaciji fibroblasta. Rui Chen, Tomasz Maj i njihovi saradnici analizirali su bakterije u uzorcima keloidnog tkiva i otkrili da su prisutne u većim količinama i raznovrsnije nego u normalnoj koži, posebno u dubljim slojevima keloida.

Studija je pokazala da dok su bakterijske zajednice u površinskim slojevima keloidne i normalne kože slične, bakterijske zajednice u dubljim slojevima kože keloida su raznovrsnije. Neke od bakterija prisutnih u keloidima poznate su po svojoj sposobnosti da izazovu upalu.

Dalje istraživanje pokazalo je da bakterije specifične za keloid povećavaju proizvodnju proinflamatornog citokina interleukina-8. Ovaj citokin, u prisustvu bakterija, podstiče migraciju fibroblasta i proizvodnju kolagena, iako ovaj efekat nije bio tako izražen kao što su autori prvobitno očekivali.

Autori sugerišu da keloidi predstavljaju poremećaj u normalnom procesu zarastanja rana, gde fibroblasti nastavljaju da proizvode upalu i migriraju u ranu duže nego što bi to bilo u normalnom procesu zarastanja, koji bi se prešao u fazu remodeliranja tkiva.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači predlažu da bakterije mogu doprineti održavanju procesa zarastanja rana u ranijim fazama. Kao mogući tretman, autori navode upotrebu antibiotika i terapija fagima za smanjenje broja bakterija u keloidima i poboljšanje ishoda tretmana.