Sportisti i navijači Olimpijskih igara u Parizu tope se na „brutalnoj“ vrućini

Sportisti i navijači Olimpijskih igara u Parizu tope se na „brutalnoj“ vrućini

Nakon jake kiše koja je zalila prošlonedeljnu ceremoniju otvaranja, Olimpijske igre u Parizu u utorak su se borile sa potpuno drugačijim uslovima jer su temperature porasle na 35 stepeni Celzijusa.

Samo da dodamo mešavinu, francuska meteorološka služba stavila je glavni grad na veliku uzbunu od oluje, upozoravajući na grmljavinu, jaku kišu, grad i grmljavine uveče.

Predviđeno vraćanje vlažnog vremena moglo bi biti olakšanje za sportiste, gledaoce i zvaničnike koji su se pekli u neumoljivom vremenu tokom celog dana.

Izveštaj objavljen prošlog meseca uoči Igara i podržan od strane klimatskih naučnika i sportista upozorio je na opasnosti koje predstavljaju ekstremno visoke temperature.

Pariz je zahvatila serija rekordnih toplotnih talasa poslednjih godina.

Na Rolan Garosu, gde su Rafael Nadal i Karlos Alkaraz igrali u muškim dublovima, spikeri stadiona pozvali su ljubitelje tenisa da se odmore od velike vrućine u hladnijim delovima terena.

Britanac Džek Drejper nazvao je uslove „brutalnim“.

Igračima su date flaše koje se mogu ponovo puniti, ali svetski broj 27 je rekao da je nemoguće držati vodu hladnom.

„Tamo smo pili toplu vodu“, rekao je Drejper nakon odlaska Tejloru Fricu iz Sjedinjenih Država.

„U takvim uslovima uopšte nije zabavno.“

Zvaničnici na tenisu su aktivirali protokol za zagrevanje, dozvoljavajući 10-minutnu pauzu između drugog i trećeg seta.

Oštar kontrast u odnosu na petak, kada ga je srušio na ceremoniji otvaranja i bio znatno hladniji, nije izgubio nemački hokejaš Kristofer Ruer.

Subota je takođe bila vlažna, što je poremetilo neke događaje, pre nego što je poslednjih dana ustupilo mesto sve toplijem vremenu.

„Bio je to veliki, veliki korak u odnosu na prošlih dana kada je padala kiša i 20 stepeni“, rekao je Ruer, nakon što je postigao gol u pobedi nad Južnom Afrikom.

„Ali svi moraju da se nose sa tim, a sada ćemo da se kupamo u ledu.

„Imamo ledene prsluke, što je samo kul prsluk koji stavljamo preko naših dresova i samo se malo ohladimo, a imamo i peškire za led.

Britanski konjanik Karl Hester rekao je da je od vitalnog značaja da se njihovi konji rashlade na takmičenju u sunčanom Chateau de Versailles.

„Ako zaista razmišljate o svom konju, zagrevate se u pokrivenoj areni da biste sprečili sunce i onda jednostavno izađete na nastup“, rekao je on.

Ništa manje kažnjavajuće nije bilo ni za gledaoce na manifestacijama na otvorenom, čak i ako su neka mesta imala uređaje nalik na lampe koji su gledaocima omogućavali polijevanje vodom kao slab tuš.

U fan zoni u srcu prestonice, u Hotelu de Ville, posetioci koji su uživali u akciji na velikim ekranima su se navijali onim što im je bilo pri ruci i lakim prskanjem vode pomagali su im da se rashlade.

Upitan da li je bilo previše vruće za uživanje u sportskoj drami koja se odvija na ekranima, brazilski turista Enco Kalgano (30) je rekao: „Na kraju dana, Olimpijske igre su važnije od vrućeg vremena.“

Gabrijela Rinkon, 34-godišnja meksička turistkinja, se slaže.

„Istina je da je atmosfera odlična i da je vredno toga“, rekla je ona.

„Malo vode, morate ostati hidrirani, ali atmosfera vredi toga.“