UN ukida embargo na oružje za Centralnoafričku Republiku, što vlada vidi kao znak poverenja

UN ukida embargo na oružje za Centralnoafričku Republiku, što vlada vidi kao znak poverenja

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak je zvanično okončao embargo na oružje Centralnoafričkoj Republici, što je uglavnom simboličan potez, ali ga je vlada zemlje pozdravila kao znak poverenja jer nastoji da okonča više od decenije sukoba među zajednicama.

Jednoglasno glasanje u suštini je potvrdilo rezoluciju usvojenu prošle godine kojom se dozvoljava isporuka oružja vladinim snagama, ali ne i drugim borcima.

Nova rezolucija je žarko tražila afrička nacija, koja je trajnu referencu na 11-godišnji embargo videla kao neopravdanu mrlju na njenoj vladi i njenim pokušajima da napreduje ka miru.

„Ova diplomatska pobeda je prvi korak koji vraća dostojanstvo CAR-u i njenom narodu“, rekla je ministarka spoljnih poslova Silvi Baipo-Temon savetu, rekavši da je „počastio uloženi napor i da je to izvor nacionalnog ponosa“.

Ova zemlja bogata mineralima, ali osiromašena je u sukobu od 2013. godine, kada su pretežno muslimanski pobunjenici preuzeli vlast i prinudili predsednika sa funkcije. Uglavnom hrišćanske milicije su uzvratile. Mirovni sporazum iz 2019. je smanjen, ali nije okončao borbe. Šest od 14 naoružanih grupa koje su potpisale sporazum kasnije ga je napustilo.

Plaćenici iz ruske grupe Vagner, zajedno sa ruskim vojnim instruktorima, rade u Centralnoafričkoj Republici na zahtev vlade. Mirovna misija UN i ruandske trupe takođe imaju zadatak da pokušaju da zaustave nasilje.

Zamenica francuskog ambasadora u UN Natali Brodherst, čija je zemlja predvodila rezoluciju, rekla je da ona „otklanja sve nejasnoće“ ukidanjem „teritorijalnog“ embarga, a cilja ograničenja na borce koji „ugrožavaju teritorijalni integritet zemlje“.

Rezolucija nastavlja da govori svim zemljama članicama UN da spreče prodaju oružja „naoružanim grupama i povezanim pojedincima“ koji deluju u Centralnoafričkoj Republici, uključujući i one koji vrše ili planiraju napade koji „podrivaju napore za povratak mira i krše međunarodno humanitarno pravo. ”

Aktivnosti oružanih grupa su se povećale u poslednjih godinu dana, usred prelivanja sukoba u susednom Sudanu, rekli su stručnjaci UN u izveštaju iz juna.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja predložio je u utorak da bi savet trebalo da razmotri ukidanje ograničenja naoružanja čak i za ilegalne naoružane grupe. Rekao je da je zabrana „izgubila na važnosti“ jer ne sprečava takve odeće da dobiju borce, oružje i novac.