Grčka bezbednosna agencija oslobođena umešanosti u špijunski skandal

Grčka bezbednosna agencija oslobođena umešanosti u špijunski skandal

Dvogodišnja istraga u Grčkoj oslobodila je bezbednosne agencije te zemlje od umešanosti u međunarodni skandal sa špijunskim softverom, rekao je u utorak viši tužilac Džordžija Adilini. Istraživanje nije pronašlo dokaze koji povezuju grčku Nacionalnu obaveštajnu službu, policijske snage ili antiteroristički odsek sa upotrebom špijunskog softvera Predator.

Softver je ciljao desetine istaknutih pojedinaca u Grčkoj, uključujući Nikosa Andrulakisa, lidera Socijalističke partije. Nalazi istrage izazvali su oštru reakciju opozicionih partija, koje su optužile vladajuće konzervativce za zataškavanje. Andrulakis je nazivao istragu „lažiranjem“ i zahtevao objavljivanje potpune verzije izveštaja.

U martu, Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv pojedinaca i kompanija povezanim sa softverom, koji se navodno koristi za špijuniranje i ciljanje američkih građana. Grčka vlada je negirala bilo kakvu povezanost sa špijunskim softverom, ističući da su njihovi protivnici pomešali upotrebu softvera sa legalnim prisluškivanjem.

Američke vlasti tvrde da Predator može zaraziti uređaje bez korisničke interakcije, omogućavajući pristup tajnim podacima i ličnim informacijama. Izveštaj Amnesti internešenala iz oktobra prošle godine pokazuje da je softver korišćen za ciljanje, ali ne i za zarazu uređaja povezanih sa ključnim ličnostima, uključujući predsednicu Evropskog parlamenta i predsednika Tajvana.

Grčka je krajem 2022. godine usvojila zakon koji zabranjuje upotrebu, prodaju i distribuciju špijunskog softvera, sa kaznom od najmanje dve godine zatvora za prekršaje.