Derivati paprike pokazali obećanje u borbi protiv bakterija otpornih na antibiotike

Derivati paprike pokazali obećanje u borbi protiv bakterija otpornih na antibiotike

Bakterijski patogeni otporni na antibiotike predstavljaju sve veći globalni problem, dok se broj novih antibiotika koji ulaze na tržište smanjuje. Kako bi odgovorili na ovu izazovnu situaciju, prof. Ariel Kushmaro i tim njegovih lokalnih i međunarodnih saradnika usmerili su svoje istraživanje na dugu papriku (Piper longum L.), koja je u tradicionalnoj medicini prepoznata po svom lečenju različitih bolesti.

Novi rezultati, objavljeni u časopisu Biofilm, otkrivaju da su istraživači razvili inovativni derivat Piperlongumina koji remeti bakterijsku hemijsku komunikaciju poznatu kao Kuorum Sensing (KS). Ova komunikacija omogućava bakterijama da koordiniraju svoje aktivnosti i formiraju biofilmove, čineći ih otpornijim na antibiotike.

U istraživanju je testirano šesnaest derivata Piperlongumina, a PL-18 se pokazao kao najefikasniji u inhibiranju Kuorum Sensing-a. PL-18 ne samo da smanjuje virulenciju bakterija, već i ometa biofilmove koji štite bakterije, što može otvoriti put za razvoj novih lekova protiv bakterijskih infekcija i otpornosti na antibiotike.

Tim istraživača uključuje Iael Schlichter Kadosh i Marilou Shagan iz prof. Kushmarovog laboratorija, kao i Khairun Nisaa, prof. Anat Ben-Zvi, Danit Lisa Karsagi Biron i prof. Jacob Gopas sa Ben-Gurion Univerziteta. Saradnici iz Instituta za nauku Vajcman, Aleksandar Brandis i Tevie Mehlman, zajedno sa Subramanijem Muthuramanom i Radžendranom Saravanom Kumarom sa Tehnološkog instituta Velore u Indiji, takođe su učestvovali u ovom istraživanju.

Ovi nalazi pružaju novu nadu u borbi protiv bakterija koje su postale otporne na standardne antibiotike i mogu dovesti do razvoja novih terapija za zaštitu protiv opasnih infekcija.