Problemi sa mentalnim zdravljem često ostaju neotkriveni kod mladih koji umiru samoubistvom, pokazuje analiza

Problemi sa mentalnim zdravljem često ostaju neotkriveni kod mladih koji umiru samoubistvom, pokazuje analiza

Tri od pet mladih koji su umrli od samoubistva u SAD nisu imali prethodnu dijagnozu mentalnog zdravlja, što ukazuje na propuštene prilike da identifikuju decu i adolescente za strategije prevencije samoubistva, uključujući terapiju ili lekove za lečenje depresije.

Ovaj nalaz dolazi iz analize preko 40.000 samoubistava mladih od 10 do 24 godine od 2010. do 2021. godine, zabeleženih u Nacionalnom sistemu za prijavu nasilne smrti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA Network Open.

„Otkrili smo da je manja verovatnoća da će određeni mladi koji su umrli od samoubistva imati dokumentovanu dijagnozu mentalnog zdravlja, uključujući one koji su koristili vatreno oružje, bili su manjine rase ili etničke pripadnosti, muškarci i deca mlađa od 14 godina“, rekao je koautor Jennifer Hoffmann, MD, MS, lekar urgentne medicine u Dečjoj bolnici Ann & Robert H. Lurie u Čikagu i pomoćnik profesora pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northvestern Feinberg.

„Naši nalazi ukazuju na kritičnu potrebu da se poveća pravičan pristup skriningu mentalnog zdravlja, dijagnozi i lečenju za sve mlade.“

Dr Hofman i njegove kolege su otkrili da dva od tri samoubistva vatrenim oružjem – najčešći metod koji su mladi koristili u ovoj studiji – nisu imali prethodnu dijagnozu mentalnog zdravlja. Autori ističu potrebu da se povećaju barijere za pristup vatrenom oružju, posebno imajući u vidu impulsivnu prirodu mnogih samoubistava mladih.

Oni primećuju da se procenjuje da 22,6 miliona dece u SAD živi u domaćinstvima sa vatrenim oružjem, a 4,5 miliona je izloženo vatrenom oružju koje se čuva napunjeno i otključano.

„Da bi se smanjio rizik od samoubistva mladih vatrenim oružjem, potrebno je savetovanje kako bi se roditelji ohrabrili da bezbedno čuvaju vatreno oružje u kući. Ove poruke bi trebalo da se isporučuju u zajednici i školi, pored lekarskih ordinacija“, rekao je dr Hofman.

„Zakoni o bezbednom skladištenju, takođe poznati kao zakoni o sprečavanju pristupa dece, takođe su pokazali da smanjuju stopu samoubistava vatrenim oružjem, a više država mora da donese ovu vrstu zakona koji spasavaju živote.

Dr Hofman je takođe naglasio da roditelji treba više da razgovaraju sa svojom decom, posebno sa predtinejdžerima i dečacima, kako bi se sprečilo samoubistvo, o potencijalnim brigama ili uznemirujućim događajima koje deca mogu da dožive.

„Stresne životne okolnosti mogu biti faktori rizika za samoubistvo mladih, čak i u odsustvu dijagnoze mentalnog zdravlja“, dodala je ona. „Takođe je važno dovoditi predtinejdžere i tinejdžere na proveru zdravlja svake godine, tako da njihov pedijatar može da pregleda probleme mentalnog zdravlja.“