Studija otkriva da uticaj vršnjaka može promovisati zdravije kupovne navike

Studija otkriva da uticaj vršnjaka može promovisati zdravije kupovne navike

Usred porasta hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes, nova studija Duke-NUS Medical School nudi novu perspektivu ohrabrivanja zdravije kupovine namirnica. Uprkos širokoj upotrebi oznaka ishrane na prednjoj strani pakovanja označenih bojama koje imaju za cilj da pomognu potrošačima da donesu zdraviji izbor, ove mere nisu bile dovoljne da zaustave rastuću plimu hroničnih bolesti.

Da bi utvrdili da li bi dodavanje podsticaja u ponašanju i finansijskih podsticaja moglo da poboljša kvalitet ishrane, istraživači iz Duke-NUS-ovog Programa zdravstvenih usluga i sistemskih istraživanja sproveli su randomizovano ispitivanje koristeći eksperimentalnu prodavnicu namirnica na mreži pod nazivom NUSMart.

Tokom studije, od učesnika je zatraženo da završe tri onlajn prodavnice i potroše otprilike 60 S$. Svaki put kada su posetili onlajn prodavnicu, nasumično su naišli na jednu od tri verzije NUSMart-a:

Sumirajući nalaze, koji su objavljeni u časopisu Politika hrane u maju, prvi autor i docent Soje Šin, iz Duke-NUS Health Services and Sistems Research Program, rekao je: „Otkrili smo da kada su naši kupci bili izloženi frontalnom- Nalepnice iz pakovanja i uticaj vršnjaka, došlo je do velikog poboljšanja u zdravlju korpe za kupovinu. Došlo je do dodatnog poboljšanja u nagrađivanju ‘vaš za gubitak’, ali najveći prasak je došao od uticaja vršnjaka.

Za svoju studiju, tim Duke-NUS-a primenio je sistem označavanja Nutri-Score koji se koristi u nekoliko evropskih zemalja kako bi potrošačima pružio informacije o ishrani. Ovaj sistem dodeljuje proizvodima slovnu ocenu, u rasponu od A (najzdraviji, zeleni) do E (najnezdraviji, crveni) na osnovu njihovog ukupnog kvaliteta hranljivih materija, uključujući faktore kao što su šećer, natrijum, zasićene masti i kalorije po porciji.

Na osnovu slovne ocene proizvoda, tim je dodelio bodove, u rasponu od 5 poena za A do 1 bod za E da bi izračunao zdravstvenu ispravnost korpe sa namirnicama. Što je rezultat veći, korpa je zdravija.

Kada su istraživači dozvolili učesnicima da vide etikete na prednjoj strani pakovanja i kako se njihova korpa za kupovinu u poređenju sa korpama svojih vršnjaka, došlo je do 14% poboljšanja u kvalitetu ishrane korpe za kupovinu u odnosu na kontrolno stanje.

Dodajući gotovinski podsticaj, koji su predstavili u formatu „gubitak“ (tj. nagrada je bila „vaš da izgubite“), poboljšanje kvaliteta ishrane iznosilo je samo dodatnih 5,6%. Kombinovani efekat intervencija bio je sličan pomeranju prosečnog kvaliteta ishrane sa niskog C stepena na niski B.

Čak i bez podsticaja, efekti su dovoljno veliki da dovedu do poboljšanja zdravlja. Etikete na prednjoj strani pakovanja i uticaj kolega smanjili su kupovinu šećera u proseku za 8,9 grama po porciji.

Prema istraživanju Singapurskog odbora za promociju zdravlja (HPB) 2022. godine, Singapurci u proseku konzumiraju 6 grama šećera, više od maksimalnog preporučenog dnevnog unosa šećera. Smanjenje njihove potrošnje šećera za 8,9 grama po porciji moglo bi imati značajan uticaj na tekući rat nacije protiv dijabetesa, dodali su istraživači.

Oni su primetili sličan uticaj na natrijum, pri čemu su se potrošači opredelili za namirnice koje su imale u proseku 3,7 grama manje po porciji. Takvo smanjenje moglo bi da pomogne devet od 10 Singapuraca koji, prema HPB, konzumiraju 3,6 grama natrijuma dnevno, što je znatno iznad maksimalnog dnevnog preporučenog unosa natrijuma od 2,0 grama.

Viši autor profesor Eric Finkelstein, iz Duke-NUS Health Services and Sistems Research Program, rekao je: „Videli smo da je uticaj kolega efikasan u smanjenju potrošnje energije. Ovom studijom smo pokazali da takođe može motivisati potrošače da izaberu više nutritivni artikli Ovo je jednostavan i jeftin način za borbu protiv hroničnih bolesti, nadam se da će naši nalazi podstaći supermarkete da uvedu ove intervencije u svoje okruženje za kupovinu.

Komentarišući potencijalni uticaj rada tima, profesor Patrik Tan, viši prodekan za istraživanje u Duke-NUS-u, rekao je: „Ovi nalazi su veoma blagovremeni. Pandemija COVID-a imala je dubok uticaj na navike kupovine namirnica, sa više potrošača okrećući se onlajn prodavnicama.

„Ovo je zauzvrat stvorilo jedinstvenu priliku za implementaciju novih rešenja koja pomažu potrošačima da poboljšaju svoju ishranu, što je kamen temeljac u našoj borbi protiv nezaraznih bolesti, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.“