Bajden je predložio primenjiv etički kodeks i ograničenja mandata za Vrhovni sud

Bajden je predložio primenjiv etički kodeks i ograničenja mandata za Vrhovni sud

Predsednik Džo Bajden je predložio značajne promene za Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država u ponedeljak, uključujući primenu etičkog kodeksa, ograničenja mandata za sudije i ustavni amandman koji bi ograničio nedavnu odluku o predsedničkom imunitetu. Iako je malo verovatno da će ovaj predlog proći kroz podeljeni Kongres, on ipak otvara važnu raspravu o poverenju javnosti u ovaj sud, koji je nedavno bio suočen sa kritikama zbog etičkih nedela nekih sudija.

Jedna od ključnih tačaka je predlog o ograničavanju trajanja mandata sudija na 18 godina, što ima podršku većine Amerikanaca prema anketama. Predlog bi mogao učiniti proces nominacije predvidljivijim i smanjiti mogućnost jednog predsednika da oblikuje sudsku vlast na duže staze. Međutim, implementacija ovakvih ograničenja suočava se sa ustavnim preprekama, s obzirom na doživotni mandat koji je trenutno propisan za sve savezne sudije.

Pored toga, Bajden je istakao važnost uvođenja etičkog kodeksa za Vrhovni sud, naglašavajući potrebu za sprovođenjem ovog kodeksa kako bi se očuvala integritet sudstva. Postavljanje ovakvog kodeksa stavlja izazove pred pravosudni sistem, posebno u pogledu sprovođenja i nadzora nad njegovom primenom.

Uz to, Bajden je pozvao na ustavni amandman kojim bi se ograničio nedavni imunitet od krivičnog gonjenja za bivšeg predsednika Donalda Trampa i sve druge bivše predsednike. Ovaj amandman bi trebao osigurati da nijedan predsednik nije iznad zakona, čime bi se potvrdilo načelo da je nacija zasnovana na zakonu, a ne na individualnoj moći.

Iako predlozi predsednika Bajdena verovatno neće proći kroz zakonodavni proces, oni su privukli pažnju javnosti i postali predmet rasprave, posebno u kontekstu nedavnih kontroverznih odluka Vrhovnog suda. Ovaj potez predsednika Bajdena ukazuje na potrebu za reformama u pravosudnom sistemu, iako je put ka ostvarivanju tih promena složen i zahteva široku podršku i ratifikaciju.