Nova mapa zasnovana na podacima otkriva velika tresetišta u basenu Amazona

Nova mapa zasnovana na podacima otkriva velika tresetišta u basenu Amazona

Konzorcijum istraživača predvođen Univerzitetom Sent Endruz u Škotskoj i Univerzitetom Čarls u Pragu razvio je novu mapu zasnovanu na podacima koja predviđa znatno više tresetišta u basenu Amazona nego što je ranije procenjeno. Mapa visoke rezolucije pruža prvi obim tresetišta u basenu Amazona zasnovan na podacima na terenu i biće korisna za buduća istraživanja i politiku ranjivosti tresetišta na klimatske promene i ljudske uticaje.

Mapa Amazonskog basena otkriva daleko veći obim tresetišta nego što je ranije dokumentovano. Novi istraživački članak, objavljen u Environmental Research Letters, baca svetlo na kritično skladište ugljenika i ekosistem potencijalno ranjiv na klimatske promene i ljudske uticaje.

Tresetišta su preplavljeni predeli koji akumuliraju delimično razloženu biljnu materiju tokom hiljada godina. Oni skladište ogromne količine ugljenika i igraju ključnu ulogu u regulisanju globalne klime. Međutim, njihova distribucija u Amazonskom basenu, regionu kritičnom za globalnu stabilnost klime, slabo je shvaćena.

Međunarodni tim istraživača tresetišta, predvođen dr Adamom Hastijem sa Karlovog univerziteta u Pragu, Češka Republika, prikupio je podatke sa preko 2.400 referentnih tačaka na zemlji širom Amazona. Ove tačke koje pokazuju tip ekosistema sa ili bez treseta kombinovane su sa satelitskim snimcima i drugim podacima o životnoj sredini kako bi se napravila mapa obima tresetišta visoke rezolucije.

Nova mapa procenjuje da tresetišta pokrivaju približno 251.000 kvadratnih kilometara basena Amazona, što je područje veće od Belgije. Ovo je znatno veće od prethodnih procena, što sugeriše da ogromna područja tresetišta ostaju nedokumentovana, posebno u severnom Brazilu i Boliviji.

„Naša studija naglašava važnost prikupljanja podataka na terenu za poboljšanje našeg razumevanja distribucije tresetišta, što može pomoći u postavljanju prioriteta za ublažavanje klimatskih promena, uključujući strategije upravljanja zemljištem, istraživanje i politiku“, kaže dr Hasti.

„Ova mapa tresetišta takođe pruža mogućnosti za jačanje odnosa sa lokalnim zajednicama koje žive u i oko ovih ekosistema, kako bi se sprečila nepovratna oštećenja zdravih tresetišta i obnovila ona koja bi mogla biti degradirana“, dodaje dr Itan Hausholder, naučnik sa Instituta za tehnologiju u Karlsrueru. u Nemačkoj.

„Naoružani ovim znanjem, kreatori politike i istraživači su bolje opremljeni da razviju i implementiraju politike i strategije za očuvanje i održivo upravljanje tresetištem i izbegavanje oslobađanja hiljada godina uskladištenog CO 2 što bi imalo katastrofalan uticaj na globalnu klimu“, kaže Dr Euridice Honorio Coronado, tropski ekolog iz Kraljevske botaničke bašte, Kju.

„Ovaj rad će voditi nova istraživanja područja za koja se predviđa da sadrže treset, ali još nisu uzorkovana i pruža mogućnosti za izgradnju kapaciteta istraživača u ranoj karijeri i nove međunarodne saradnje za implementaciju novih tehnologija za otkrivanje treseta“, dodaje Gabriel Hidalgo Pizango, istraživač na Instituto de Investigaciones de la Amazonia Peruana u Peruu.

Tresetišta Amazonije suočavaju se sa brojnim pretnjama, uključujući klimatske promene, krčenje šuma i odvodnjavanje za poljoprivredu. Nova mapa može pomoći da se identifikuju područja tresetišta sa najvećim rizikom i da se informišu o strategijama za njihovu zaštitu.

„Nova mapa će biti od suštinskog značaja za usmeravanje budućih istraživačkih i konzervatorskih napora u regionu“, kaže dr Ijan Loson, viši predavač na Školi za geografiju i održivi razvoj na Univerzitetu Sent Endruz.

Sa sveobuhvatnijom slikom distribucije tresetišta, istraživači sada mogu dublje da se upuste u razumevanje uloge ovih ekosistema u ukupnom zdravlju i funkciji Amazona. Ovo znanje je od vitalnog značaja za informisanje o strategijama očuvanja koje štite ne samo sama tresetišta već i različite vrste i ekološke procese koji zavise od njih.