Misteriozni ‘novi El Ninjo’ otkriven južno od ekvatora

Misteriozni ‘novi El Ninjo’ otkriven južno od ekvatora

El Ninjo-Južna oscilacija je nepredvidiva promena vetrova i struja iznad tropskih pacifičkih voda koja značajno utiče na klimu širom planete.

Sada se čini da možda ima tajnog brata i sestru. Nazvan ‘novi El Ninjo’, cirkumpolarni talasni broj-4 južne hemisfere pojavljuje se južnije u jugozapadnom suptropskom Pacifiku prema Australiji i Novom Zelandu. Iako je region koji kontroliše ove vremenske promene relativno mali, on takođe može izazvati klimatske promene širom južne hemisfere.

Međunarodni tim istraživača koji je došao do otkrića kaže da će to biti od vitalnog značaja za razumevanje klimatskih promena u godinama koje dolaze.

„Ovo otkriće je kao pronalaženje novog prekidača u Zemljinoj klimi“, kaže meteorolog Balaji Senapati sa Univerziteta Reding u Velikoj Britaniji.

„To pokazuje da relativno mala površina okeana može imati široke efekte na globalne vremenske i klimatske obrasce.“

Kombinovanjem posmatranja iz stvarnog sveta i naprednog klimatskog modeliranja koje pokriva 300 godina, istraživači su mogli da prate ono što su označili kao obrazac V4, koji se ponavlja svake godine širom južne hemisfere sa četiri naizmenična regiona toplog i hladnog vazduha.

Tim je takođe otkrio da manji region u blizini Australije i Novog Zelanda radi kao kontrolna poluga za V4, pri čemu promene temperature okeana u ovom delu sveta zauzvrat utiču na atmosferske temperature u južnim subtropskim i srednjim geografskim širinama.

Kako se obrasci vetra menjaju, oni menjaju dubinu gornjeg sloja toplije vode u okeanu – koji se zatim vraća na promene temperature u atmosferi.

Zapadni vetrovi tada mogu prenositi zagrejani ili ohlađeni vazduh širom sveta u anomalnom V4 klimatskom obrascu. Prema istraživanju, ovi klimatski obrasci se razlikuju od drugih za koje znamo, uključujući El Ninjo i njegov sestrinski fenomen, La Ninju.

„Razumevanje ovog novog vremenskog sistema moglo bi u velikoj meri poboljšati vremensku prognozu i predviđanje klime, posebno na južnoj hemisferi“, kaže Senapati.

„To bi moglo pomoći da se objasne klimatske promene koje su ranije bile misteriozne i mogle bi poboljšati našu sposobnost da predvidimo ekstremne vremenske i klimatske događaje.

Čini se da se ovi vremenski obrasci odvijaju tokom leta na južnoj hemisferi, između decembra i februara – i dok je sistem tek identifikovan, istraživači misle da već duže vreme utiče na vremenske prilike u svetu.

Ono u šta tim nije ušao u ovoj studiji je kako bi se mogle odigrati promene u ovom novom El Ninju. Međutim, već znamo da se južna hemisfera suši, zagreva i postaje sve olujnija, a ovaj vremenski obrazac bi trebalo da pomogne da se objasni zašto.

„Potrebno je bolje razumevanje veze između klimatske varijabilnosti južne hemisfere i jugozapadnog suptropskog Pacifika“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.