Kratkoročna veganska ishrana povezana sa smanjenjem procene biološke starosti

Kratkoročna veganska ishrana povezana sa smanjenjem procene biološke starosti

Jedenje veganske ishrane tokom osam nedelja povezano je sa smanjenjem procene biološke starosti na osnovu nivoa metilacije DNK – vrste hemijske modifikacije DNK (poznate kao epigenetska modifikacija) koja menja ekspresiju gena, ali ne i samu DNK.

Prethodna istraživanja su objavila da je povećan nivo metilacije DNK povezan sa starenjem. Novi nalazi, koji se zasnivaju na malom, randomizovanom, kontrolisanom ispitivanju na 21 paru odraslih identičnih blizanaca, objavljeni su u BMC Medicine.

Varun Dvaraka, Kristofer Gardner i kolege su istraživali molekularne efekte kratkotrajne veganske ishrane tako što su polovinu svakog para blizanaca uputili da jede svejednu ishranu osam nedelja – uključujući između 170 i 225 grama mesa, jedno jaje i jedno i pola porcije mlečnih proizvoda svakog dana—a drugu polovinu da jede vegansku ishranu isto toliko vremena.

Uzorak je bio 77% žena (32), a učesnici su u proseku imali 40 godina i prosečni indeks telesne mase od 26 kilograma po kvadratnom metru. Prve četiri nedelje studije učesnici su jeli obroke koji su pripremljeni za njih, a druge četiri nedelje učesnici su jeli obroke koje su sami pripremili, nakon što su dobili časove ishrane od zdravstvenih edukatora.

Autori su istraživali uticaj ishrane na nivoe metilacije DNK analizom uzoraka krvi sakupljenih od učesnika na početku, četvrtoj i osmoj nedelji studije. Oni su koristili nivoe metilacije DNK da bi zaključili o biološkoj starosti učesnika i njihovih organskih sistema.

Do kraja studije, autori su primetili smanjenje procene biološke starosti – poznate kao epigenetski satovi starenja – kod učesnika koji su jeli vegansku ishranu, ali ne i među onima koji su jeli svejednu ishranu. Takođe su primetili smanjenje starosti srca, hormona, jetre i upalnih i metaboličkih sistema učesnika koji su jeli vegansku, ali ne i svejednu ishranu, osam nedelja.

Autori upozoravaju da je nejasno u kojoj meri se razlike uočene između učesnika koji su jeli različite dijete mogu pripisati njihovim prehrambenim sastavima. Oni primećuju da su učesnici koji su jeli vegansku ishranu u proseku izgubili dva kilograma više od onih koji su jeli svejednu ishranu zbog razlika u kalorijskom sadržaju obroka koji su davani tokom prve četiri nedelje studije.

Oni sugerišu da su ove varijacije gubitka težine mogle doprineti uočenim razlikama u epigenetskoj starosti između obe grupe. Dalja istraživanja su potrebna kako bi se istražio odnos između sastava ishrane, težine i starenja, pored dugoročnih efekata veganske ishrane, dodaju oni.