Predsednik Argentine obećava ukidanje izvoznih taksi dok se suočava s frustracijama argentinskih poljoprivrednika

Predsednik Argentine obećava ukidanje izvoznih taksi dok se suočava s frustracijama argentinskih poljoprivrednika

Predsednik Argentine, Havijer Milei, obratio se u nedelju gomili poljoprivrednika u Buenos Ajresu, obećavajući da će ukinuti izvozne takse i spasiti ključnu poljoprivrednu industriju zemlje. Ovo obećanje dolazi usred rastuće frustracije među poljoprivrednicima zbog sporog napretka u sprovođenju reformi koje je Milei obećao prilikom preuzimanja vlasti pre sedam meseci.

Poljoprivrednici su bili ključni saveznici Mileija, koji je došao na vlast obećavajući slobodno tržište i smanjenje državne intervencije. Ipak, mnogi su razočarani što su još uvek suočeni sa strogim kontrolama valuta, smanjenjem izvoznih poreza i nekonkurentnim deviznim kursom, što otežava njihovu sposobnost da konkuriraju na globalnom tržištu.

Na godišnjoj argentinskoj konvenciji La Rural, Milei je obećao da će se „izvući iz katastrofalnog modela“ u kojem država oduzima veliki deo poljoprivredne proizvodnje. „Niko nije toliko nestrpljiv kao mi da izađemo iz ovog modela“, rekao je Milei, govoreći pred publikom koja se sastojala od farmera i stočara.

Prethodne peronističke administracije su nametnule visoke izvozne takse i zabranile izvoz mesa kako bi se borile protiv inflacije i finansirale budžete, uzimajući oko 200 milijardi dolara iz poljoprivrednog sektora. Milei je obećao promene, ali se suočava sa izazovima u ostvarivanju tih obećanja.

Nikolas Pino, šef argentinskog ruralnog društva, izjavio je da poljoprivrednici veruju u Mileijev plan, ali su i dalje nezadovoljni sporim napretkom. „Postoji dovoljno razloga za žalbu, ali sada apelujemo na strpljenje“, rekao je Pino, naglašavajući potrebu za dodatnim vremenom kako bi vlada mogla da sprovede svoje reforme.

Ipak, frustracija među farmerima raste. Argentinska ruralna konfederacija je nedavno kritikovala vladu zbog neuspeha u ukidanju „nepravednog, proizvoljnog i distorzivnog poreza“ na izvoz poljoprivrednih proizvoda. Predsednik Milei je dao prioritet balansiranju budžeta i suzbijanju inflacije, ali ove mere su ponekad u suprotnosti sa njegovim obećanjima o slobodnom tržištu.

Povećani porezi i pooštrene kontrole nad deviznim kursom izazvali su dodatnu frustraciju među poljoprivrednicima. Mnogi su zadržali svoje žetve kako bi izbegli gubitak zbog nepovoljnih deviznih kurseva. Potrošnja govedine u zemlji je opala zbog visoke inflacije i mera štednje, što dodatno pogađa poljoprivredni sektor.

Farmeri poput Maua Berre, koji se nadao da će Mileijeva politika povećati izvoz, izražavaju razočaranje. „Imamo veću stabilnost nego prošle godine, ali se i dalje suočavamo sa ogromnim preprekama“, rekao je Berra.

Kako Milei nastavlja da se suočava sa izazovima i pokušava da ispuni svoja obećanja, poljoprivrednici i dalje očekuju konkretne promene koje će olakšati njihove operacije i poboljšati ekonomske uslove u zemlji.