Novi podaci otkrivaju porast varijabilnosti padavina širom sveta: Klimatske promene čine suše i poplave ekstremnijima

Novi podaci otkrivaju porast varijabilnosti padavina širom sveta: Klimatske promene čine suše i poplave ekstremnijima

Nedavna istraživanja, koja su sproveli kineski naučnici i britanski Met Office, otkrila su alarmantno povećanje varijabilnosti padavina na 75% Zemljinog kopna tokom prošlog veka. Ova studija, objavljena u časopisu Science, pruža prve sistematske opservacijske dokaze da klimatske promene čine globalne obrasce padavina sve neujednačenijim.

Analize pokazuju da su se varijabilnost padavina i ekstremni vremenski uslovi, kao što su suše i poplave, značajno pogoršali u poslednjih 100 godina, posebno u Australiji, Evropi i istočnoj Severnoj Americi. Dok su klimatski modeli predviđali ovakvo pogoršanje, nova istraživanja ukazuju da se već dogodilo, sa dnevnom varijabilnošću padavina koja je porasla za 1,2% po deceniji globalno.

Ovi rezultati sugerišu da kiša postaje neujednačenije raspoređena tokom vremena. Na primer, duže sušne periode često prekinu jaki pljuskovi, što može dovesti do ekstremnih vremenskih uslova. Ova promena u obrascima padavina ima ozbiljne posledice, uključujući povećani rizik od suša i poplava, što je posebno značajno za regije kao što je Australija.

Istraživanje takođe naglašava kako globalno zagrevanje doprinosi ovim promenama. Topliji vazduh može sadržati više vodene pare, što rezultira intenzivnijim olujama i većim količinama padavina. Takođe, promene u jakosti olujnih vetrova i formiranju kapi kiše dodatno pogoršavaju situaciju.

Ovi nalazi predstavljaju nove izazove za vremenske i klimatske prognoze, kao i za prilagođavanje društava i ekosistema na ove promene. Stručnjaci upozoravaju na potrebu za hitnim smanjenjem emisije gasova staklene bašte kako bi se ublažile ove ekstremne promene u varijabilnosti padavina i smanjili njihovi negativni uticaji.