Filipinska obalska straža kaže da nafta curi iz potopljenog tankera

Filipinska obalska straža kaže da nafta curi iz potopljenog tankera

Nekih od 1,4 miliona litara industrijskog mazuta iz potopljenog filipinskog tankera MT Terra Nova počelo je da curi u zaliv Manila, saopštila je u subotu obalska straža. Ovaj incident se dogodio dok se vlasti bore da izbegnu potencijalnu ekološku katastrofu.

Tanker je potonuo u četvrtak rano ujutru zbog lošeg vremena kod Manile, pri čemu je jedan član posade poginuo. Naftna mrlja se više nego utrostručila i sada se proteže 12-14 kilometara preko zaliva, što ozbiljno ugrožava ribare i turističke operatore u tom području.

Ronioci su pregledali trup broda i uočili „minimalno curenje“ iz ventila, što za sada nije alarmantno, rekao je portparol obalske straže kontraadmiral Armando Balilo. „To je samo mala količina koja izlazi,“ dodao je Balilo, napominjući da su „cisterne netaknute“ i da se nadaju da će u narednim danima početi sa crpljenjem nafte iz tankera.

Obalska straža je upozorila da bi potpuni izlaz nafte iz broda mogao izazvati „ekološku katastrofu“. Ranije je saopšteno da nafta koja curi izgleda kao dizel gorivo, ali sada se smatra da je mrlja mešavina dizela i industrijskog mazuta.

Naftne grane su raspoređene, a tri broda obalske straže su širila disperzante na naftu kako bi se umanjila šteta. Balilo je pozvao na obustavu ribolova u zalivu kako bi se sprečila konzumacija kontaminirane ribe.

Tanker je potonuo skoro sedam kilometara od svoje polazišne tačke u luci Limej zapadno od Manile dok je pokušavao da se vrati u luku usled lošeg vremena. Od 17 članova posade, 16 je spašeno. Incident se dogodio tokom jakih kiša izazvanih tajfunom Gaemi i sezonskim monsunom, koji su pogodili Manilu i okolne regione.

Obalska straža procenjuje da će vađenje nafte trajati najmanje sedam dana. Državna meteorološka služba je saopštila da je monsun oslabio, pružajući vlastima priliku da se posvete spasilačkim operacijama.

Filipini su u prošlosti već imali problema sa ozbiljnim izlivanjima nafte, kao što su slučajevi iz 2022. godine kod ostrva Mindoro i iz 2006. godine kod ostrva Gimaras, koji su izazvali dugotrajne ekološke i ekonomske posledice.