Izraelski mediji analiziraju provokacije ministra Ben-Gvira i aktivnosti Hezbolaha na granici

Izraelski mediji analiziraju provokacije ministra Ben-Gvira i aktivnosti Hezbolaha na granici

Izraelski mediji su u poslednjim izveštajima analizirali postupke i izjave ministra bezbednosti Itamara Ben-Gvira, kao i posledice koje te akcije mogu imati, dok su se fokusirali i na aktivnosti libanskog Hezbolaha.

Kanal 13 iz Izraela izvestio je da je Ben-Gvir, pre govora premijera Benjamina Netanjahua u Kongresu i njegovog sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, napravio značajne promene u pravilima o molitvi u džamiji Al-Aksa. Ove promene, koje omogućavaju Jevrejima da se mole na ovom svetom mestu, izazvale su veliku uzbunu i kontroverzu. Kanal 12 je dodatno izneo da je Ben-Gvir, u intervjuu sa agencijom Blumber, najavio podršku bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u predstojećoj predsedničkoj trci, što je dodatno povećalo tenzije.

Prema izraelskom Kanal 12, Ben-Gvir je svojim postupcima izazvao unutrašnje sukobe u Izraelu i pooštrio uslove za palestinske zatvorenike, što je dovelo do povećane napetosti i rizika od rata. Ministar odbrane Joav Galant kritikovao je Ben-Gvira, nazivajući ga ministrom koji je opsednut provociranjem sukoba i izjavio da se ne slaže sa njegovim planovima. Kanal Kan 11 izvestio je o novoj policijskoj jedinici sa posebnim ovlašćenjima koju će voditi Ben-Gvir, čime se dodatno komplikuje unutrašnja situacija u zemlji.

U vezi sa eskalacijom na severnom frontu, izraelski Kanal 13 javlja da Hezbolah nastavlja sa svojim psihološkim ratom slanjem drona iznad izraelske vazdušne baze Ramat David, koja se nalazi 50 kilometara od granice. Izraelska vojska smatra da dron, koji samo snima i ne nosi eksploziv, ne predstavlja neposrednu pretnju. Međutim, vojni analitičar Alon Ben David upozorava na moguće opasnosti, navodeći da čak i mali dron sa kamerom može biti opremljen granatom koja bi mogla uzrokovati ozbiljnu štetu, uključujući napade na vojne avione.

Ove provokacije i sukobi naglašavaju sve veću napetost u regionu, dok se međunarodna zajednica i dalje bavi posledicama i mogućim rešenjima za stabilizaciju situacije.