Globalna studija otkriva moćan skriveni način na koji se drveće bore protiv klimatskih promena

Globalna studija otkriva moćan skriveni način na koji se drveće bore protiv klimatskih promena

U novom istraživanju koje bi moglo imati značajne posledice za borbu protiv klimatskih promena, naučnici su prvi put na globalnom nivou otkrili da kora drveća u svetskim šumama apsorbuje gas staklene bašte metan. Ova otkrića sugerišu da šume mogu pružiti još veće klimatske prednosti nego što se ranije mislilo.

Metan, gas koji doprinosi otprilike trećini globalnog zagrevanja od predindustrijskog doba, zadržava mnogo više toplote u atmosferi u poređenju sa ugljen-dioksidom (CO₂). Iako metan ima kraći atmosferski vek od oko deset godina, njegov uticaj na klimu je značajan. Ovaj novi nalaz pokazuje da drveće može da igra ključnu ulogu u smanjenju koncentracija metana u atmosferi.

Tim ekologa i klimatskih naučnika izmerio je razmenu metana na stotinama stabala u šumama širom sveta, od Amazona i Paname do Švedske i Velike Britanije. Koristeći plastične komore i laserske analizatore metana, istraživači su otkrili da drveće apsorbuje metan iz atmosfere, posebno u tropskim šumama.

Procene pokazuju da bi kora svih svetskih drveća, ako bi se položila ravno, mogla pokriti celu površinu Zemlje. Ova sposobnost drveća da uklanja metan može značajno poboljšati klimatsku situaciju, dodajući između 25 i 50 miliona tona metana svake godine, što je slično sposobnosti tla da funkcioniše kao ponor metana.

Naučnici naglašavaju da očuvanje prirodnih šuma i pametno pošumljavanje mogu dodatno povećati sposobnost drveća da apsorbuje metan, što bi moglo postati ekonomski isplativije pod programima nadoknade ugljenika. Ova otkrića jačaju važnost šuma u globalnom klimatskom sistemu i otvaraju nove mogućnosti za borbu protiv klimatskih promena.