Dionice Nissana pale nakon upozorenja o profitu

Dionice Nissana pale nakon upozorenja o profitu

Nissan je oslabio više od 10 odsto u četvrtak nakon što je japanski proizvođač automobila izdao upozorenje o profitu, navodeći „intenzivnu prodajnu konkurenciju“, posebno u Sjedinjenim Državama.

Kompanija i njeni domaći rivali takođe se bore da odustanu na kineskom tržištu dok se brzo rastuće kompanije za električna vozila koje podržava Peking utrkuju napred.

Neto profit u prvom tromesečju pao je za 73 odsto na godišnjem nivou na 28,6 milijardi jena (190 miliona dolara), rekao je Nissan – daleko ispod očekivanja analitičara od 97,1 milijardu jena.

Auto-gigant sada predviđa neto profit tokom cele godine od 300 milijardi jena (2 milijarde dolara), što je manje u odnosu na 380 milijardi jena koje je ranije predviđano.

„Naši rezultati u prvom kvartalu su bili veoma izazovni“ i „sproveli smo mere za oporavak našeg učinka“, rekao je izvršni direktor Makoto Učida u izjavi.

„Od druge polovine imamo za cilj da maksimiziramo prodaju novih i osveženih modela kako bismo postigli revidiranu prognozu obima prodaje i profita“, dodao je on.

Iako je globalna prodaja ostala ujednačena, „na profit su uticali povećani podsticaji prodaje i marketinški troškovi kako bi se odgovorilo na intenzivnu prodajnu konkurenciju i optimizovao zalihe“, posebno u Sjedinjenim Državama, rekao je Nissan.

Razočaravajuća zarada u prvom kvartalu dolazi nakon što je kompanija skoro udvostručila neto profit tokom cele godine u 2023-24, delimično zahvaljujući slabom jenu koji je naduvao svoje prihode.

U četvrtak su akcije Nissana pale za 11 posto odmah nakon objave zarade, ali su se oporavile i zatvorile za 6,98 posto.

U Kini je konkurencija takođe „ostala intenzivna“, ali se Nissan dobro pokazao među međunarodnim brendovima, rekao je glavni finansijski direktor Stiven Ma.

Učida je na samitu Fajnenšel tajmsa u maju rekao da će Nissan sarađivati sa kineskim kompanijama na lansiranju pet novih električnih ili hibridnih vozila u zemlji u naredne dve godine, nazivajući poslovanje na tamošnjem tržištu „igrom preživljavanja“.

Nissan je nedavno prekinuo proizvodnju u fabrici zapadno od Šangaja kao deo napora da se smanji proizvodni kapacitet.

Portparol kompanije koji je potvrdio taj potez rekao je da je Nissan „posvećen Kini u okviru strategije ‘u Kini, za Kinu’ sa fokusom na transformaciju NEV-a, korporativnu vrednost i ukupnu konkurentnost na kineskom tržištu“.

Fabrika u Čangdžouu bila je zajedničko preduzeće sa državnom kineskom automobilskom kompanijom Dongfeng Motor.

Imao je godišnji kapacitet od 130.000 vozila – osam odsto ukupnog kapaciteta Nissana i Dongfenga u Kini – i otvoren je tek 2020, prema japanskim medijima.

Japanska Honda takođe se bori sa prodajom u Kini i planira da smanji godišnji kapacitet proizvodnje automobila tamo za 50.000 jedinica, izvestio je Kjodo njuz u četvrtak.

Kina je prošle godine pretekla Japan kao najveći svetski izvoznik vozila, čemu je pomogla njena globalna dominacija u električnim automobilima jer kompanije kao što je BID ubrzavaju međunarodne rivale.