Šef srpske diplomatije Marko Đurić izražava frustraciju zbog čekanja na članstvo u EU i komentariše situaciju na Balkanu

Šef srpske diplomatije Marko Đurić izražava frustraciju zbog čekanja na članstvo u EU i komentariše situaciju na Balkanu

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je u razgovoru za italijanski list Korijere dela sera da Srbija nije zainteresovana da postane „Portoriko u Evropi“ i da teži punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU) sa pravom glasa. Đurić je izrazio svoje razočaranje zbog dugog čekanja na članstvo u EU, naglašavajući da u Srbiji raste skepticizam prema verodostojnosti procesa pridruživanja.

Đurić je, komentarišući stanje u zemlji, rekao: „Kao mladić sam učestvovao u protestima koji su doveli do pada Miloševića i ne mogu da verujem da, 25 godina kasnije, još uvek nismo članica EU, iako za to bez sumnje i mi sami snosimo krivicu.“

On je istakao da je nova srpska vlada postavila za prioritet sprovođenje reformi do 2027. godine kako bi ispunila uslove za članstvo u EU. Takođe, Đurić je ukazao na značajan ekonomski napredak Srbije i sugerisao da bi članstvo u EU učinilo Uniju moćnijom i stabilnijim Balkanom.

Šef srpske diplomatije je takođe komentarisao mogućnost američkog angažovanja na Balkanu, bez obzira na rezultate predstojećih predsedničkih izbora u SAD. On je ukazao na značaj angažovanja SAD u rešavanju problema na Balkanu, posebno u vezi sa Kosovom, i spomenuo da su bivši američki predsednik Donald Tramp i njegov izaslanik imali pozitivan pristup ekonomiji kao sredstvu za rešavanje sukoba između Srbije i Kosova.

Đurić je naveo da će buduća čelnica za spoljnu politiku EU, Kaja Kalas, imati ključnu ulogu u rešavanju problema, bilo kroz direktno angažovanje ili imenovanjem specijalnog izaslanika. Takođe, podsetio je na Briselski sporazum iz 2013. godine čiji temelj nikada nije sproveden, naročito u vezi sa stvaranjem Zajednice srpskih opština, dok su srpske vlasti u Prištini izazvale humanitarnu krizu u srpskoj zajednici.

Ove izjave odražavaju trenutni stav Srbije prema EU integracijama i situaciji na Balkanu, kao i frustraciju zbog neispunjenih očekivanja i sporog napretka u procesu pridruživanja.