Otkriće genske terapije izaziva nadu za pacijente sa glaukomom

Otkriće genske terapije izaziva nadu za pacijente sa glaukomom

Protein tau je ključan za normalno funkcionisanje ćelija u mozgu i centralnom nervnom sistemu, ali njegova prekomerna proizvodnja može dovesti do formiranja složenih spojeva koji ometaju normalne funkcije ćelija. Ovi spojevi su otkriveni i kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću. Studija vođena od strane Vision Science Group Univerziteta Mackuarie je otkrila da izmenjeni tau može imati značajnu ulogu u razvoju glaukoma, stanja koje pogađa oko 300.000 Australijanaca i može dovesti do slepila ako se ne leči na vreme.

Glaukom, poput Alchajmerove bolesti, postaje sve češći sa starenjem, sa oko 1 od 8 osoba starijih od 80 godina pogođenih ovim stanjem. Iako se jedan od znakova glaukoma manifestuje porastom pritiska unutar očne jabučice, trenutni tretmani se uglavnom fokusiraju na smanjenje ovog pritiska kroz kapi za oči ili hirurške zahvate. Ipak, nije svaki oblik glaukoma povezan sa visokim pritiskom, a lokalni tretmani uspevaju kontrolisati progresiju samo u oko polovini slučajeva tokom desetogodišnjeg perioda.

Najnovija studija Vision Science Group, objavljena u časopisu Acta Neuropathologica Communications, okupila je stručnjake iz vodećih laboratorija širom sveta kako bi istražila molekularne mehanizme glaukoma. Vođa istraživanja, vanredni profesor Vivek Gupta, ističe važnost tau proteina za zdravlje mrežnjače i sugeriše da ciljanje tau proteina može biti efikasna terapijska strategija za glaukom.

Genska terapija koju su razvili istraživači koristi virusni vektor koji može proći kroz barijere između krvi i mozga, kao i krvi i mrežnjače. Ova terapija ima potencijal da bude korisna u kombinaciji sa tretmanima za snižavanje očnog pritiska kod pacijenata sa dijagnostikovanim glaukomom. Dalja istraživanja će uključivati testiranje na životinjskim modelima pre nego što se krene sa kliničkim ispitivanjima na ljudima.