Upotreba antibiotika kod novorođenčadi sa izuzetno malom porođajnom težinom se vremenom smanjuje, otkriva studija

Upotreba antibiotika kod novorođenčadi sa izuzetno malom porođajnom težinom se vremenom smanjuje, otkriva studija

U novoj studiji, istraživači iz Dečje bolnice u Filadelfiji otkrili su da se ukupna količina antibiotika koja se prepisuje novorođenčadi sa ekstremno malom porođajnom težinom (ELBV) koja su primljena u neonatalne jedinice intenzivne nege (NICU) vremenom smanjivala. Nalazi su objavljeni u časopisu Arhiv bolesti u detinjstvu – izdanje fetusa i novorođenčadi.

Autori su spekulisali da su inicijative za upravljanje antibioticima koje imaju za cilj optimizaciju upotrebe antibiotika među ovim ranjivim pacijentima kako bi se maksimizirala efikasnost uz minimiziranje neželjenih nuspojava verovatno ključni pokretači promene. Međutim, studija je takođe otkrila da je 9 od 10 novorođenčadi ELBV bilo izloženo antibioticima i da se to vremenom nije promenilo.

Autori su pozdravili napore u smanjenju trajanja kurseva antibiotika i pozvali na poboljšane metode za identifikaciju novorođenčadi sa ELBV-om sa najvećim rizikom od infekcije.

„Naši nalazi pokazuju da upravljanje usmereno na trajanje antibiotika funkcioniše i da se mora nastaviti“, rekao je Dustin D. Flanneri, DO, MSCE, lekar koji prisustvuje u CHOP-u, i CHOP Nega novorođenčadi u bolnici u Pensilvaniji, i član osnovnog fakulteta u Clinical Futures, Centar za naglasak na istraživačkom institutu CHOP.

„Takođe je imperativ da negujemo nove i različite načine da rizikujemo stratifikovanje dece sa izuzetno malom porođajnom težinom koja su u riziku od infekcije, kako bismo nastavili da optimizujemo upotrebu ovih lekova.

Novorođenčadi sa ELBV, čija je težina manja od oko dva kilograma pri rođenju, često se prepisuju antibiotici na rođenju za sumnjive infekcije dok čekaju potvrdno testiranje. S obzirom na to da ova deca imaju inherentnu bolest, antibiotici se često nastavljaju uprkos negativnim potvrdnim testovima. U prethodnim studijama, pojedinačni centri su izvestili o kumulativnom uticaju upravljanja na upotrebu antibiotika među nedonoščadima, ali velike promene u centrima nisu dobro poznate.

U ovoj studiji, istraživači su koristili Premier Health Database, sveobuhvatnu administrativnu bazu podataka o pacijentima koji su primljeni u akademske i društvene bolnice širom SAD, kako bi procenili trendove u stopi antibiotika i stope smrtnosti u velikoj kohorti novorođenčadi ELBV tokom 13 godina (2009. do 2021.). Otkrili su da među skoro 37.000 novorođenčadi primljenih u 402 NICU-a nije došlo do značajne promene u broju odojčadi izloženih antibioticima tokom ovog perioda (89,9% u 2009. na 89,3% u 2021.).

Međutim, istraživači su takođe primetili značajno smanjenje za jednu trećinu trajanja upotrebe antibiotika na 1.000 pacijent-dana. Identifikovane su značajne promene u korišćenju specifičnog za lek, uključujući i povećanje i smanjenje specifičnih antibiotika. Smrt pre otpuštanja se vremenom smanjivala, što sugeriše da ove promene nisu dovele do povećanja mortaliteta.