Studija veze mozak-srce otkriva da moždani udari menjaju epigenetiku imunog sistema

Studija veze mozak-srce otkriva da moždani udari menjaju epigenetiku imunog sistema

Nakon moždanog udara, posledice nisu samo ograničene na mozak, već mogu imati dugoročne efekte na druge organe, uključujući srce. Profesor Arthur Liesz sa Instituta za istraživanje moždanog udara i demencije (ISD) pri Univerzitetskoj bolnici LMU ističe nedostatak istraživanja o uticaju povreda mozga na sistemski imunitet. Nova studija objavljena u časopisu Cell, koju je vodio Liesz, istražuje vezu između moždanog udara i imunološkog odgovora.

Istraživači su postavili hipotezu da komorbiditeti koji se javljaju nakon moždanog udara mogu imati zajednički imunološki uzrok. Njihova analiza ukazuje na poremećaj u imunološkom pamćenju krvotvornih ćelija u koštanoj srži kao potencijalni izvor problema u drugim organima.

Korišćenjem tehnika sekvenciranja jedne ćelije, istraživači su identifikovali trajne promene u transkriptomu određenih imunih ćelija u različitim organima nakon moždanog udara. Ove epigenetske modifikacije, posebno izražene u srcu, mogu dovesti do ožiljaka i smanjenja funkcije srca.

Identifikovan je protein IL-1b kao ključni faktor za ove epigenetske promene koje utiču na imunološku memoriju nakon moždanog udara. Istraživači su putem eksperimenata na miševima dokazali vezu između promenjenog formiranja krvi u koštanoj srži, prekomerno izraženog IL-1b i srčanih disfunkcija. Blokiranje IL-1b i inhibiranje migracije proinflamatornih ćelija u srce mogu efikasno sprečiti srčane probleme nakon moždanog udara.

Ovi rezultati otvaraju perspektivu za razvoj terapijskih pristupa za prevenciju sekundarnih srčanih stanja nakon moždanog udara. Autori studije veruju da će otkriveni epigenetski mehanizmi pružiti novi uvid u reprogramiranje imunog sistema u osi mozak-srce i objasniti razvoj komorbiditeta posredovanih IL-1b.