Nemačka vlada i glavna opozicija pokušavaju da zaštite najviši sud od ekstremističkih snaga

Nemačka vlada i glavna opozicija pokušavaju da zaštite najviši sud od ekstremističkih snaga

Nemačka vladajuća koalicija i konzervativna opozicija su zajedno predstavile plan za zaštitu najvišeg suda u zemlji od moguće manipulacije ili opstrukcije od strane ekstremističkih ili autoritarnih političara. Ministar pravde Marko Bušman je istakao potrebu za jačanjem Saveznog ustavnog suda, pozivajući se na iskustva Poljske, Mađarske i Izraela. U cilju osiguranja integriteta suda, plan predstavljen od strane koalicije tri stranke zahteva da osnovna pravila suda budu ukorenjena u Ustavu, što bi zahtevalo dvotrećinsku parlamentarnu većinu za eventualne promene.

Ovaj potez dolazi u kontekstu sve fragmentiranijeg političkog pejzaža Nemačke, gde je partija krajnje desnice Alternativa za Nemačku postala značajna politička snaga. Podržavaoci promene ukazuju na slične prethodne situacije u Poljskoj, gde je nacionalistička stranka Pravo i pravda preuzela kontrolu nad Ustavnim sudom, izazivajući sukob sa Evropskom unijom.

Savezni ustavni sud Nemačke, čije je sedište u gradu Karlsrueu, često se poziva kao krajnji arbitar u političkim pitanjima. Sud je bio uključen u presuđivanje o različitim temama, uključujući mere spasavanja tokom evrozone krize i pitanja vezana za zaštitu životne sredine. Predložene reforme takođe obuhvataju uspostavljanje jasnih pravila za izbor sudija, uključujući i mehanizme za prevazilaženje eventualnih blokada u procesu izbora.

Cilj promene je da se zakonodavstvo usvoji u tekućem parlamentarnom mandatu, uz neophodnu podršku dvotrećinske većine. Ministar pravde ističe da, i pored predloženih reformi, ne postoji „savršen ustavni poredak“ koji bi bio imun na svaki mogući rizik. Uz to, naglašava se važnost širenja demokratskih vrednosti kako bi se osiguralo da antidemokratske tendencije nemaju prostora za rast u političkim institucijama.