Nova brza metoda za određivanje infektivnosti virusa

Nova brza metoda za određivanje infektivnosti virusa

Novi metod koji može brzo da utvrdi da li je virus zarazan ili neinfektivan mogao bi da revolucioniše odgovor na buduće pandemije.

Nazvan FAIRY (Fluorescence Assay for vIRal IntegritY), test može da skrinira viruse protiv virucidnih antivirusnih lekova za nekoliko minuta, omogućavajući da se brzo utvrdi efikasnost antivirusnih mera, kao što su dezinfekciona sredstva koja prekidaju lanac infekcije.

Dr Semjuel Džons sa Hemijske škole u ​​Birmingemu predvodio je istraživački tim koji je razvio test FAIRY. Rekao je: „U proseku, svake četiri godine se otkrije novi virus koji ima potencijal za pandemiju, a postoji mnogo više poznatih virusa koji bi mogli da pređu barijeru vrste. Ipak, koliko nam je poznato, trenutno ne postoji test koji bi mogao da identifikuje da li uzorak sadrži netaknute ili netaknute viruse, i stoga pokazuje da li je zarazan ili neinfektivan, bez kultivacije ćelija koja bi mogla da traje nedeljama.“

Trenutna metoda zlatnog standarda za određivanje virusne infektivnosti koristi kultivisane ćelije, za koje je potrebno mnogo dana da bi se pokazali rezultati, potrebno je stručno osoblje da uradi testiranje, a takođe je potrebna i ćelijska linija koja se može kultivisati, a koja nije dostupna za sve viruse. Potreba za korišćenjem kultivisanih ćelija takođe ograničava trenutne tehnike na antivirusne lekove koji ne oštećuju ćelije, što otkrivanje novih dezinfekcionih rešenja predstavlja dodatni izazov.

Nova metoda koristi boju koja obično može da prodre u viruse kroz pore u kapsidu (proteinskoj ljusci) koja okružuje njegov genetski materijal (DNK ili RNK). Ova boja je konjugovana sa većim molekulom, što ga sprečava da prodre u pore kapsida. Kada se boja veže za virusnu DNK ili RNK, ona daje fluorescentni signal.

Dobijeni test pokazuje da li je virus netaknut, pa samim tim zarazan ili ne.

Istraživači su procenili efikasnost testa koristeći herpes simpleks virus (HSV-2), respiratorni sincicijalni virus (RSV), citomegalovirus (CMV), humani rinovirus-8 (HRV-8), humani koronavirus OC43 (OC43), virus chikungunia (CHIKV), denga virus 1 i denga virus 2, Zika virus i enterovirus 71 (EV71).

Ovi virusi pokrivaju spektar virusa sa omotačem i bez omotača, kao i DNK i RNK virusa, istinski pokazujući potencijal FAIRY testa. Virusi su tretirani širokim spektrom hemikalija koje imaju virucidno dejstvo širokog spektra, uključujući vodonik peroksid, etanol, izopropanol i druge antivirusne lekove, a ovi testovi su potvrdili da FAIRY test ima potencijal za brzo proučavanje virucida koji uništavaju virusne kapside.

Dr Džons je rekao: „Ovaj jednostavan, jeftin test koristi gotov potrošni materijal i može brzo da ispita više dezinfekcionih sredstava i virusa, na jednoj mikroploči, na njihovu sposobnost da neutrališu virusnu infektivnost. Mogao je da ispita svako dezinfekciono sredstvo za antivirusna aktivnost tokom pandemije SARS-CoV-2 i može pružiti brži odgovor tokom sledeće pandemije.“

FAIRY metoda je detaljno opisana u radu objavljenom u časopisu Biomacromolecules.

FAIRY test je zasnovan na istraživanju koje je prvobitno započeto na Univerzitetu u Mančesteru. Univerzitet Birmingham Enterprise je podneo patentnu prijavu koja pokriva jedinjenja, njihove metode i upotrebu u određivanju virusnog integriteta uzoraka virusa. Kompanija sada traži komercijalne partnere za licenciranje ili saradnju i očekuje visok nivo interesovanja od kompanija koje koriste virucidno ispitivanje standarda ISO, kompanija za testiranje/skrining i ugovornih istraživačkih organizacija.