Istraživači poboljšavaju alat za bolje predviđanje gde i kada će se pojaviti požari

Istraživači poboljšavaju alat za bolje predviđanje gde i kada će se pojaviti požari

Očekuje se da će nova poboljšana baza podataka pomoći menadžerima požara i naučnicima da bolje predvide gde i kada se požari mogu pojaviti tako što će uključiti stotine dodatnih faktora koji utiču na paljenje i širenje požara.

„Postoji ogromno interesovanje za ono što omogućava zapaljenje šumskih požara i šta se može učiniti da se ona spreči“, rekla je Erika Flajšman, profesorka Univerziteta Oregon State. „Ova baza podataka povećava mogućnost pristupa relevantnim informacijama i doprinosi spremnosti i prevenciji požara.“

Bazu podataka o požaru za analizu programa požara razvila je 2013. godine Američka šumarska služba i od tada je ažurirana pet puta. Uključuje osnovne informacije kao što su lokacija paljenja, datum otkrića i konačna veličina požara.

Revidirana baza podataka sada uključuje mnoge nove ekološke i društvene faktore, kao što su topografija i vegetacija, metrika socijalne ugroženosti i ekonomske pravde, kao i praktične atribute kao što je udaljenost od paljenja do najbližeg puta.

Pored pomoći vatrogascima i menadžerima na terenu, baza podataka bi takođe mogla da pomogne elektroenergetskim kompanijama da procene kratkoročni rizik kada odlučuju da li da sprovedu isključenje struje za javnu bezbednost ili da agencije za upravljanje zemljištem odrede da li da smanje pristup javnom zemljištu ili ograniče logorsku vatru. u određeno doba godine, rekao je Fleishman.

„Čini se da postoji mnogo politika koje su do neke mere vođene intuicijom ili emocijama, a ne velikim brojem dokaza“, rekla je ona. „Ovi podaci predstavljaju jedan od načina da se povećaju objektivni dokazi koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja tih odluka.“

Tim, uključujući Fleishmana, a predvođen Iavarom Pourmohamadom, studentom doktorskih studija na Državnom univerzitetu Boise, i Mojtabom Sadeghom, vanrednim profesorom na Boise State, dodao je skoro 270 dodatnih atributa. Baza podataka sada uključuje informacije o 2,3 miliona požara u Sjedinjenim Državama od 1992. do 2020. godine.

„Ovo pruža znatno dublje razumevanje individualnog i složenog uticaja ovih atributa na paljenja i veličinu požara“, rekao je Pourmohamad. „Takođe identifikuje nejednake efekte šumskih požara na različite ljudske populacije i ekosisteme, što može, zauzvrat, da podstakne napore za smanjenje nejednakosti.

Informacije iz baze podataka se takođe mogu ugraditi u modele veštačke inteligencije i mašinskog učenja koji objašnjavaju pokretače prošlih požara ili verovatnoće projekta ili efekte budućih požara, rekao je Fleishman, koji je povezan sa OSU-ovim Koledžom za nauku o Zemlji, okeanu i atmosferi i takođe upravlja Institut za istraživanje klimatskih promena Oregona.

„Neverovatno je šta možete zaključiti kada imate računski kapacitet i ovoliko informacija“, rekla je ona. „Možete postaviti mnogo pitanja koja informišu o različitim akcijama na različitim mestima i da razumete šta je povezano sa požarima i efektima požara.

Rad koji opisuje bazu podataka nedavno je objavljen u časopisu Earth Sistem Science Data.