Povećanje unosa voća tokom srednjih godina može da spreči depresivna osećanja u kasnim godinama

Povećanje unosa voća tokom srednjih godina može da spreči depresivna osećanja u kasnim godinama

Populacija brzo stari širom sveta, a postoji povećana prevalencija simptoma depresije u kasnom životu među starijim odraslim osobama, koji uključuju depresivna osećanja, nedostatak zadovoljstva, odloženo kognitivno procesiranje i smanjenu voljnu aktivnost, često praćene gubitkom apetita, nesanicom, lošom koncentracijom i povećanim umorom.

Ovo je povezano sa osnovnim neurodegenerativnim promenama u mozgu koje su povezane sa starenjem. Sve veći imperativ da se starije odrasle osobe održe u dobrom zdravlju podstakao je opsežna istraživanja o pristupima koji bi mogli sprečiti depresiju u kasnom životu, a akumulirani dokazi su otkrili verovatnu ulogu faktora ishrane u zaštiti od depresije u starenju. Da li određena ishrana ili namirnice koje se konzumiraju ranije u životu mogu da utiču na mentalno blagostanje u kasnijim godinama?

U longitudinalnoj studiji koju je sproveo Iong Loo Lin School of Medicine, Nacionalni univerzitet Singapura (NUS Medicine), koja je uključivala 13.738 učesnika iz velike populacije Kineske zdravstvene studije u Singapuru koja je pratila učesnike od srednjeg do kasnijeg života u trajanju od oko 20 godina, istraživači su otkrili da su učesnici koji su konzumirali veće količine voća ranije u životu pokazali smanjenu verovatnoću da će kasnije u životu doživeti simptome depresije.

Autori su proučavali ukupno 14 voća koje se najčešće konzumiraju u Singapuru i otkrili da je konzumacija većine voća, uključujući pomorandže, mandarine, banane, papaje, lubenice, jabuke i medenu dinju, povezana sa smanjenom verovatnoćom depresije.

Povezanost bi mogla biti visoka nivoa antioksidanata i antiinflamatornih mikronutrijenata u voću – kao što su vitamin C, karotenoidi i flavonoidi – za koje se pokazalo da smanjuju oksidativni stres i inhibiraju zapaljenske procese u telu koji mogu uticati na razvoj depresije. S druge strane, utvrđeno je da konzumacija povrća nema nikakve veze sa verovatnoćom pojave simptoma depresije.

Nalazi, objavljeni u časopisu Journal of Nutrition, Health and Aging, pružaju dragocen uvid u potencijalne prednosti konzumiranja dovoljno voća u ublažavanju simptoma depresije kasnije u životu.

Profesor Koh Voon Puai iz Translacionog istraživačkog programa zdrave dugovečnosti na NUS Medicine i glavni istraživač studije, rekao je: „Naša studija naglašava važnost konzumiranja voća kao preventivne mere protiv depresije povezane sa starenjem. U našoj populaciji istraživanja, učesnici koji su imali najmanje 3 porcije voća dnevno, u poređenju sa onima sa manje od jedne porcije dnevno, mogle su značajno da smanje verovatnoću depresije povezane sa starenjem za najmanje 21%.

„Ovo se može postići jedući jednu do dve porcije voća posle svakog obroka. Nismo videli nikakvu razliku u našim rezultatima između voća sa visokim i niskim glikemijskim indeksom. Dakle, za dijabetičare mogu da biraju voće sa niskim glikemijskim indeksom. koji neće podići šećer u krvi toliko kao oni sa visokim indeksom.“

U početnoj fazi studije od 1993. do 1998. godine, kada su učesnici imali prosečnu starost od 51 godinu, od njih je zatraženo da odgovore na strukturirani upitnik o tome koliko često su konzumirali standardnu veličinu svake hrane dnevno, za 14 voća i 25 povrće. Od 2014. do 2016. godine, kada su učesnici imali prosečnu starost od 73 godine, simptomi depresije su ispitivani standardnim testom (Gerijatrijska skala depresije) i 3.180 (23,1%) učesnika koji su prijavili pet ili više simptoma smatralo se da ima depresiju u našoj studiji.

Nakon prilagođavanja faktora koji bi potencijalno mogli da poremete vezu, uključujući istoriju bolesti, status pušenja, nivo fizičke aktivnosti, trajanje sna i faktore vezane za starenje, tim je otkrio da je veća potrošnja voća, ali ne i povrća, povezana sa nižim verovatnoćama depresivnih simptoma na postepen način.

Profesor Koh je dodao: „Naša studija je imala za cilj da ispita odnos konzumiranja voća i povrća u srednjim godinama sa rizikom od simptoma depresije u kasnoj životnoj dobi. Iako su druge studije takođe ispitivale povezanost voća i povrća sa rizikom od depresije, postoje nedoslednosti u rezultati, a mnogi od njih su urađeni u zapadnim populacijama, prema našem najboljem saznanju, naša je najveća studija zasnovana na populaciji u azijskoj populaciji koja proučava ovu asocijaciju.

Ovi nalazi sugerišu da bi promovisanje konzumacije voća za pojedince u sredini odraslog doba, koje se obično definišu kao uzrast od 40 do 65 godina, moglo doneti dugoročne koristi za njihovo mentalno blagostanje u kasnom odraslom dobu nakon 65 godina. Dakle, rezultati studije imaju značajne implikacije na javno zdravstveno obrazovanje i inicijative da se voće učini dostupnijim za opštu populaciju. Nakon studije, istraživački tim istražuje povezanost drugih faktora ponašanja koji se mogu promeniti, kao što su trajanje sna, pušenje i drugi faktori ishrane, sa mentalnim zdravljem starijih osoba.