Polio u Gazi: Šta to znači za region i svet?

Polio u Gazi: Šta to znači za region i svet?

Kako rat nastavlja da pustoši Gazu i njen narod, prošle nedelje smo saznali da je u regionu otkrivena varijanta poliovirusa. Virus je izolovan u šest uzoraka kanalizacije prikupljenih krajem juna iz Kan Junisa i Deir al Balaha.

Većina infekcija poliovirusom ne izaziva simptome, ali manjina obolelih od virusa razvija paralizu (paralitička poliomijelitisa).

U Gazi nisu prijavljeni slučajevi paralitičke poliomijelitisa. Ali otkrivanje virusa u otpadnim vodama je ipak zabrinjavajuće.

Slučajevi poliomijelitisa koje smo istorijski viđali uglavnom su bili uzrokovani „divljim poliovirusom“. Vekovima je divlji poliovirus pogađao i siromašne i bogate zemlje, uključujući Australiju. Primena efikasnih vakcina 1960-ih dovela je do dramatičnog smanjenja slučajeva u narednim decenijama među onim zemljama koje su mogle da priušte vakcine.

Uvođenje Globalne inicijative za iskorjenjivanje poliomijelitisa 1988. godine omogućilo je pravičniju vakcinaciju. Bilo je samo 12 slučajeva paralize izazvane divljim poliovirusom 2023. godine, u samo dve zemlje: Pakistanu i Avganistanu.

Međutim, kako se smanjio broj slučajeva divljeg poliovirusa, došlo je do porasta slučajeva poliovirusa dobijenog od vakcine koji izaziva paralizu.

Postoje dve vrste vakcina protiv poliomijelitisa: jedna se daje oralno, a druga injekcijom (tip koji se koristi u Australiji). Oralna vakcina protiv poliomijelitisa je zasnovana na oslabljenom virusu—tako da ne izaziva bolest, ali i dalje može da se reprodukuje. Poliovirus koji potiče od vakcine nastaje kada ljudi vakcinisani oralnom polio vakcinom izluče virus vakcine u stolici i on se širi na druge ljude.

Vremenom može da mutira i postane virus koji cirkuliše i izaziva paralizu kod populacija sa niskim nivoom imuniteta. U 2023. godini bilo je 524 slučaja poliomijelitisa u 32 zemlje uzrokovane poliovirusom koji potiče od vakcine.

To je soj poliovirusa dobijenog od vakcine koji je otkriven u otpadnim vodama u Gazi – tip 2.

Najvažniji pokazatelj iskorenjivanja poliomijelitisa, kako divljeg tako i dobijenog od vakcine, je pokrivenost vakcinom. Ovo se obično meri kao procenat dece mlađe od pet godina koja su primila najmanje četiri doze vakcine, idealno 95%.

Visoka pokrivenost vakcinacijom je postignuta kombinacijom rutinske imunizacije u ranom detinjstvu plus nacionalnim ili lokalnim kampanjama vakcinacije, posebno u oblastima gde se virus pojavio.

Međutim, visoka pokrivenost vakcinacijom nije uvek dovoljna da se virus eliminiše.

Početkom 21. veka, Indija i Nigerija su prijavile najveći broj slučajeva poliomijelitisa u svetu. Nakon ubrzane kampanje imunizacije u Indiji, stope pokrivenosti vakcinom su bile visoke do 2007. godine, a slučajevi su se smanjivali. Ali mnogi slučajevi su i dalje prijavljeni u siromašnim okruzima zapadnog Utar Pradeša (država u severnoj Indiji), gde je pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima bio loš.

Istraživanja pokazuju da visok nivo patogena u crevima dece može da učini manje efikasnom apsorpciju oralne vakcine, dok nehigijenski uslovi olakšavaju širenje virusa. Nakon što je 2007. započeo projekat sanitacije i higijene, poslednji slučaj dečije paralize u Utar Pradešu dogodio se 2010. godine, a cela zemlja je iskorenila polio 2014. godine.

Divlji poliomijelitis je iskorenjen iz Gaze pre više od 25 godina. Ali moguće je da je ponovna pojava poliovirusa dobijenog od vakcine posledica kombinacije loše higijene i sanitarnih uslova, kao što smo videli u Utar Pradešu, i smanjene pokrivenosti vakcinom.

Pokrivenost vakcinacijom protiv poliomijelitisa na palestinskim teritorijama bila je 99% u 2022. Do kraja 2023. pokrivenost je pala na 89%. Međutim, podaci nisu razdvojeni po svakoj od teritorija (Zapadna obala, Istočni Jerusalim i Gaza), tako da pokrivenost može biti niža u Gazi.

Videli smo detekciju sličnog soja poliovirusa u otpadnim vodama u Jerusalimu, Londonu i Njujorku početkom 2022.

Delovi ovih gradova imaju visoku koncentraciju ultraortodoksnih Jevreja, koji mogu imati nižu stopu vakcinacije od ukupne populacije. U okrugu Rokland, 65 kilometara severno od Njujorka, mladi, neimunizovani ortodoksni Jevrejin postao je prvi slučaj dečije paralize koji se prenosi lokalno u Sjedinjenim Državama u poslednjih 30 godina.

Nema dokaza o neodlučnosti oko vakcinacije među ultraortodoksnim Jevrejima u Australiji. Međutim, postoje i druge zajednice u kojima su stope vakcinacije niske, uključujući neke oblasti u okrugu Northern Rivers u Novom Južnom Velsu.

Zajednice sa niskom stopom vakcinacije, bez obzira na razlog, podložne su zaraznim bolestima kao što je dečija paraliza.

Oralna vakcina koja se koristi u Gazi nije sadržala tip 2 od 2016. godine, tako da mora da je došla odnekud.

U 2023. godini, većina izbijanja poliovirusa tipa 2 koji potiče od vakcine bila je u Demokratskoj Republici Kongo, Jemenu, Nigeriji, Sudanu i Somaliji. Postojao je i jedan slučaj u Egiptu, koji se graniči sa Gazom. Egipat bi mogao biti izvor ovog virusa, ali biće nam potrebna dodatna istraga.

Malo je verovatno da je došao iz Izraela jer tamo nije bilo detekcije poliovirusa u otpadnim vodama od 2022. godine.

Prvo, ne smemo zaboraviti da poliovirus može da pređe granice i da je održavanje visoke stope vakcinacije u Australiji i drugde najefikasnija zaštitna strategija. Takođe je ključno zadržati virus unutar Gaze. UNICEF i partneri se pripremaju za kampanju vakcinacije koja se fokusira na malu decu.

Drugo, važno je održavati nadzor otpadnih voda za poliomijelitis, što je mehanizam ranog upozorenja koji može pokrenuti akciju javnog zdravlja pre nego što se pojave simptomatski slučajevi.

Godine 2022. Viktorija je bila jedina australijska država koja je sprovodila rutinski nadzor otpadnih voda od poliomijelitisa sve dok Novi Južni Južni Jugoslaviju nije usvojio praksu kada su se pojavile epidemije u Jerusalimu, Njujorku i Londonu. Nadzor otpadnih voda je vredan truda u svim državama i teritorijama.

Treće, ali ne i najmanje važno, ovo bi trebalo da bude poziv za buđenje koji naglašava potrebu za prekidom neprijateljstava i obezbeđivanjem neograničenog pristupa agencijama za pomoć kako bi se poboljšalo pružanje čiste vode, sanitarija i efikasnih zdravstvenih usluga širom Gaze. Ovo je hitan globalni zdravstveni prioritet.