Uređivanje gena bi moglo dodati novu snagu 100 godina staroj vakcini protiv tuberkuloze

Uređivanje gena bi moglo dodati novu snagu 100 godina staroj vakcini protiv tuberkuloze

Tuberkuloza, najzaraznija bakterijska bolest koja datira više od 9.000 godina, i dalje predstavlja globalni izazov. U 2022. godini, 10,6 miliona ljudi obolelo je od tuberkuloze, a 23% tih slučajeva dogodilo se u Africi. S obzirom na to da je jedina dostupna vakcina, Bacillus Calmette-Guerin (BCG), stara više od 100 godina i efikasna prvenstveno za decu, istraživači sa Fakulteta patologije Univerziteta Vitvatersrand napravili su značajan napredak u njenom unapređenju.

U novom istraživanju, koje je sprovedeno uz pomoć CRISPR tehnologije za uređivanje gena, naučnici su modifikovali BCG bakteriju kako bi je učinili efikasnijom protiv tuberkuloze. Modifikovana verzija vakcine pokazala je bolje rezultate u testiranjima na miševima, koji su bolje kontrolisali rast tuberkuloze u plućima u poređenju sa miševima vakcinisanim originalnom vakcinom.

Mikrobiolog Baveš Kana, jedan od vodećih istraživača, objašnjava da su naučnici otkrili da ćelijski zid bakterije tuberkuloze sadrži hemijsku dekoraciju koja omogućava bakterijama da sakriju važan molekularni marker (PAMP) poznat kao NOD-1 ligand od imunog sistema. Koristeći CRISPR tehnologiju, istraživači su razvili verziju BCG bakterije koja ne može da sakrije ovaj marker, što je omogućilo efikasniji imuni odgovor kod vakcinisanih miševa.

Iako je potrebno dodatno istraživanje da bi se ova modifikovana vakcina prilagodila za upotrebu kod ljudi, ovi nalazi nude novu nadu u borbi protiv tuberkuloze. Ova studija ne samo da pokazuje potencijal uređivanja gena za razvoj efikasnijih vakcina, već takođe otvara vrata za inovacije u borbi protiv drugih bolesti u budućnosti.

Ovo istraživanje naglašava značaj napredne tehnologije i pruža novi pogled na mogućnosti u oblasti vakcinacije i imunologije.