Maskota Igara u Parizu – Olimpijski Friž

Maskota Igara u Parizu – Olimpijski Friž

Maskota Olimpijskih igara u Parizu zove se Olimpijski Friž, a inspirisana je tradicionalnim frigijskim kapama. Ime i dizajn maskote izabrani su kao simboli slobode i francuske republike.

Olimpijski Friž je razigrana, nasmejana maskota u bojama francuske trobojke. Crven je sa dodatkom plavih i belih detalja. Na grudima mu se nalazi zlatni amblem Olimpijskih igara 2024, a oči su mu predstavljene kao kokarde – okrugle značke koje se nose na kapi ili kaputu i označavaju pripadnost nekom pokretu.

Dizajnerski tim je u izgled maskote ugradio sve simbole koji ukazuju na slobodarski duh i istoriju Francuske. Friž je nastao kao pokretač revolucije u sportu sa ciljem da pokaže svetu da sport može da promeni sve i da zaslužuje istaknuto mesto u društvu.

Frigijske kape, kojima je maskota inspirisana, mekani su i kupasti šeširi sa vrhom zavijenim napred. Nastali su u Frigiji koja je danas deo moderne Turske. U starom Rimu su oslobođeni robovi nosili slične šešire da bi ukazali na svoju ličnu slobodu.

Kada je narod Bretanje ustao protiv poreske politike Luja XIV 1675. godine, pobunjenici su nosili crvene i ponekad plave frigijske kape. Ustanak je ugušen, ali je kapa ostala kao narodna uspomena i simbol slobode.