Otkrivena tajna tamnih kometa: Ključ za razumevanje vode na Zemlji

Otkrivena tajna tamnih kometa: Ključ za razumevanje vode na Zemlji

U Sunčevom sistemu pronalazimo mnogo stena koje dele Zemljinu orbitalnu blizinu oko Sunca. Do danas je evidentirano više od 35.000 objekata u blizini Zemlje, među kojima su asteroidi i komete koje povremeno posete Sunčev sistem pre nego što nastave svoj put.

Nova istraživanja su ukazala na mogućnost da čak 60 odsto ovih objekata čine takozvane „tamne komete“, koje su nekada sadržavale ili i dalje sadrže led, skriven u svojim misterioznim stenovitim telima.

Prema timu astronoma sa Univerziteta u Mičigenu, predvođenom Asterom Tejlorom, ovo otkriće može biti ključno za razumevanje porekla vode na Zemlji u ranoj fazi formiranja Sunčevog sistema.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da su tamne komete bile izvor vode na Zemlji, otvara se prostor za dalju raspravu o mehanizmima koji su doveli do prisustva vode na našoj planeti.

U unutrašnjem Sunčevom sistemu, slobodno lebdeće stene mogu biti različitih oblika. Asteroidi i komete su najpoznatiji predstavnici, pri čemu asteroidi predstavljaju suve stene, dok komete, kada se približe Suncu, počinju ispuštati materijal usled zagrevanja.

Tamne komete su specifične jer nemaju vidljivu atmosferu gasa ili rep, ali pokazuju dodatno ubrzanje prilikom merenja, što ih razlikuje od asteroida.

Studija je identifikovala sedam poznatih tamnih kometa kako bi se bolje razumele karakteristike ovih objekata i njihova moguća prisutnost u blizini Zemlje.

Analize sugerišu da između 0,5 i 60 odsto svih objekata u blizini Zemlje može biti klasifikovano kao tamne komete, što ukazuje na značajnu prisutnost zamrznutog materijala u Sunčevom sistemu.

Simulacije sprovedene od strane istraživačkog tima pokazuju da većina tamnih kometa u blizini Zemlje verovatno potiče iz glavnog asteroidnog pojasa.

Napori istraživača usmereni su ka daljem praćenju i proučavanju tamnih kometa kako bi se bolje razumela njihova dinamika i poreklo.