Za godinu dana putarine inkasirano gotovo 43 milijarde dinara: Kroz naplatne rampe prošlo 73 miliona vozila

Za godinu dana putarine inkasirano gotovo 43 milijarde dinara: Kroz naplatne rampe prošlo 73 miliona vozila

Tokom 2023. godine kroz naplatne rampe na auto-putevima Srbije prošlo je ukupno 73 miliona vozila. Putarina je naplaćena u ukupnom iznosu od 42,89 milijardi dinara, pokazuju podaci JP Putevi Srbije. Za prvih šest meseci ove godine godine naplaćena je putarina u iznosu većem od 22 milijarde dinara.

Od 10. jula putarina u Srbiji naplaćuje se po višim cenama. Plaća se prema pređenom kilometru, a vinjete u našoj zemlji – ne postoje.

Na pitanje portala N1 zašto se Srbija opredelila za naplatu putarine prema pređenom kilometru umesto prodajom vinjeta, u Javnom preduzeću Putevi Srbije kažu da je to strateško opredeljenje Republike Srbije.

„Ovakav način plaćanja putarine se, prema važećim propisima EU, smatra najpravednijim sistemom naplate putarine, jer korisnik autoputa plaća putarinu za pređeni broj kilometara“, navode u JP Putevi Srbije.

Pored Republike Srbije zatvoreni sistem naplate putarine, odnosno naplata prema pređenom kilometru primenjuje se, kako ističu – i u drugim evropskim zemljama: Italija, Španija, Portugal, Francuska, Makedonija, BIH, Grčka, Hrvatska, Turska, Norveška, Irska i Poljska.

„Postoji više razloga zbog kojih se u Srbiji primenjuje sistem naplate putarine prema pređenom kilometru“, ističu u Putevima Srbije.

U ovom javnom preduzeću ističu da se, kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često navodi vožnja auto-putevima bez zaustavljanja i navode da je to moguće i u Srbiji kroz – elektronski sistem naplate.

„Korisnici srpskih autoputeva od 2007. godine imaju mogućnost upotrebe elektronske naplate putarine, odnosno beskontaktnog plaćanja putarine uređajem za ENP. Ovaj sistem plaćanja putarine eliminiše direktno plaćanje putarine i omogućava prolazak vozila kroz naplatne stanice bez zaustavljanja. U 2023. godini učešće ENP u ukupnom prihodu od naplate putarine iznosilo je 58 odsto. Trenutno imamo oko 850 hiljada korisnika uređaja za ENP i taj broj konstantno raste“, istču u Putevima.

Dalje, u Putevima Srbije ističu da je korišćenje vinjeta pogodnije za vozače koji svakodnevno koriste auto-put.

„Dok je za korisnike koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji. Iz tog razloga se sistem naplate putarine, gde korisnik plaća putarinu za pređeni broj kilometara, smatra najpravednijim i prema propisima Evropske unije“, tvrde u Putevima Srbije.