Tajna služba priznaje da je odbila neke prošle zahteve Trampove kampanje za strožim obezbeđenjem

Tajna služba priznaje da je odbila neke prošle zahteve Trampove kampanje za strožim obezbeđenjem

Tajna služba priznaje da je odbila neke zahteve kampanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa za pojačanu bezbednost na njegovim događajima pre nedavnog pokušaja atentata na njega. Neposredno nakon napada 13. jula, agencija je negirala ove tvrdnje, ali je kasnije priznala da je odbila neke zahteve za pojačanom bezbednošću oko bivšeg predsednika.

Ova promena stava će biti centralna tema saslušanja u Kongresu, gde se očekuje da će direktorka tajne službe, Kimberli Čitl, odgovarati pred zakonodavcima koji su izrazili nezadovoljstvo bezbednosnim propustima koji su omogućili napadaču da se popne na krov zgrade tokom Trampovog skupa u Pensilvaniji.

Tramp je ranjen u ovom incidentu, dok je jedan učesnik skupa izgubio život, a dvoje je povređeno. Sekretar za unutrašnju bezbednost, Alehandro Majorkas, nazvao je ovo događaj neuspehom, dok su pojedini poslanici zahtevali ostavku ili otpuštanje Čitl. Međutim, ona zasad ima podršku predsednika Džoa Bajdena i Majorkasa.

Bajden je naredio nezavisnu istragu ovog incidenta, dok i Odeljenje za unutrašnju bezbednost i kongresni komitet sprovode svoje istrage. Tramp tvrdi da mu nije bilo dato upozorenje o sumnjivom licu pre nego što je došao na binu u Pensilvaniji, dok su pojedini učesnici tvrdili da su videli napadača na krovu pre nego što je Tramp izašao.

U intervjuu za Foks njuza, Tramp je izrazio sumnju u bezbednosne propuste i kako je napadač uspeo da pristupi krovu zgrade. Lokalni policajci su primetili sumnjivu osobu i prosledili njegovu fotografiju, dok su svedoci potvrdili da su ga videli kako se penje.