Belorusija razija sistem za upozorenje na vanredne situacije nakon nedavnog uragana

Belorusija razija sistem za upozorenje na vanredne situacije nakon nedavnog uragana

Vlasti Belorusije su u procesu razvoja novog sistema za upozoravanje na vanredne situacije nakon nedavnog razornog uragana koji je pogodio zemlju, prouzrokujući smrt šest osoba i povrede desetina drugih, izjavio je Dmitrij Krutoj, šef predsedničke administracije.

Prema zvaničnicima, trenutno korišćeni sistem SMS upozorenja nije pokazao efikasnost u ovakvim situacijama.

Krutoj je istakao da se razmatra uvođenje ratnog formata upozorenja u saradnji sa Ministarstvom za vanredne situacije, što uključuje korišćenje alarma i glasnih sirena koje bi se aktivirale trenutno prilikom orkanskog vetra i potencijalno opasnih pojava. Cilj ovih mera je da ljudi odmah reaguju i nađu siguran zaklon.

Naglasak je stavljen na spasavanje života, a Krutoj je istakao da je nedavni uragan doveo do tragičnih posledica, te da je važno izvući pouke iz ovakvih događaja.

Na sastanku sa svojom administracijom, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je kritikovao lokalne vlasti zbog nedostatka brzog i jasnog vojnog odgovora na prirodnu katastrofu, nazivajući njihov rad „užasnim“.

Obećao je da će biti preduzete sve neophodne mere za saniranje posledica uragana i da će biti doneti odgovarajući zaključci.

Ministar za vanredne situacije Belorusije, Vadim Sinjavski, izjavio je da jake oluje prošlog vikenda prouzrokovale štetu u 74 oblasti zemlje, pogođeno je skoro 950 zajednica, a šest osoba, uključujući dvoje dece, je izgubilo živote od pada drveća i krovnih elemenata, dok je 72 osobe povređeno.