Klintonovi podržavaju Bajdena

Klintonovi podržavaju Bajdena

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Bil Klinton, i njegova supruga Hilari Klinton, bivša državna sekretarka, podržali su Džoa Bajdena kao kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima, prenose NBC News i CNN pozivajući se na anonimne izvore. Ova podrška dolazi u vreme kada se 81-godišnji predsednik suočava sa sve većim pritiskom unutar sopstvene stranke da odustane od kandidature za reizbor.

Nedavna debata između Bajdena i aktuelnog predsednika Donalda Trampa izazvala je sumnje u sposobnost Bajdena za novi mandat, s obzirom na njegove poteškoće u održavanju koherentnosti i jasnosti tokom nastupa. Klintonovi su, prema neimenovanim izvorima, izrazili podršku Bajdenu i pozvali donatore Demokratske stranke da ostanu uz njega.

Mediji su izvestili da su Klintonovi spremni da pomognu Bajdenovoj kampanji na različite načine, iako nisu javno izneli svoju podršku. Ova situacija ukazuje na izvesnu izolaciju koju Bajden doživljava unutar sopstvene stranke.

S druge strane, NBC News navodi da rastuća podrška protiv Bajdena unutar demokratskih redova pokazuje da se on suočava sa izazovima u očuvanju jedinstva stranke. Čak su i nekadašnji lideri poput Baraka Obame i Nensi Pelosi izrazili zabrinutost u vezi sa Bajdenovim šansama da pobedi Trampa.

Anketa sprovedena nedavno pokazala je da većina redovnih demokrata želi da Bajden odustane od trke. Ipak, predsednik je odlučan da nastavi sa kampanjom i ističe da je najjači demokratski kandidat koji može da se suprotstavi Trampu.

S obzirom na aktuelne okolnosti, Bajden se nalazi u samoizolaciji nakon što je zaražen virusom Covid-19, ali je najavio povratak u kampanju sledeće nedelje. Međutim, NBC News prenosi da se Bajden oseća izdanim zbog nedostatka podrške unutar stranke.