Izrael oborio projektil ispaljen iz Jemena

Izrael oborio projektil ispaljen iz Jemena

Izraelska vojska saopštila je da je presrela projektil ispaljen iz Jemena rano u nedelju, nakon što su izraelski ratni avioni pogodili ciljeve Huta. Ovi vazdušni napadi odgovor su na napad dronom Hutija na Tel Aviv. Ovo je prvi put da je Izrael odgovorio na napade Huti tokom svog devetomesečnog rata protiv Hamasa. Nasilje između ove dve neprijateljske strane preti otvaranju novog fronta dok se Izrael suočava sa iranskim zastupnicima u regionu.

Izraelska vojska je potvrdila vazdušne napade na Hodejdu, lučki grad na zapadu Jemena, kao odgovor na stotine napada Huta. Avioni američke proizvodnje F-15 i F-35 izveli su ove napade. Države poput SAD, Britanije i drugih zapadnih saveznika prisutnih u regionu uspešno su presrele većinu raketa i bespilotnih letelica Huti. Međutim, jedan dron Huti uspeo je da probije izraelsku protivvazdušnu odbranu i udari u Tel Aviv, ubivši jednu osobu.

Subotnji napad Izraela na Hodejdu, udaljen oko 1.700 kilometara od Izraela, predstavljao je jednu od najkomplikovanijih i najdužih operacija vazdušnih snaga. Ovaj napad usmeren je na luku koja se koristi za isporuku iranskog oružja Jemenu. Ministarstvo zdravlja u Sani izvestilo je da je u napadu ranjeno 80 ljudi, a izraelski napad izazvao je veliku vatru u gradskoj luci.

Huti su podržani od strane Irana i pridružili su se ostalim grupama koje su napale Izrael u solidarnosti sa Hamasom tokom izraelske ofanzive na Gazu. Pored borbe protiv Hamasa, izraelska vojska suočava se sa sukobima sa Hezbolahom u Libanu. Ova situacija izaziva zabrinutost od mogućnosti prelaska sukoba u potpuni rat sa Libanom i šire.

Luka Hodejda predstavlja važan ulaz za snabdevanje Jemena, zemlje koja se bori sa građanskim ratom od 2014. godine. Rat u Jemenu između Huta i međunarodno priznate vlade prerastao je u proksi rat između Saudijske Arabije i Irana, ubivši više od 150.000 ljudi i izazvavši jednu od najvećih humanitarnih katastrofa na svetu.

Portparol Hutija Mohamed Abdulsalam optužio je Izrael za agresiju usmerenu na skladišta goriva i elektranu u provinciji. On tvrdi da napadi imaju za cilj povećanje patnje naroda i vrše pritisak na Jemen da prekine podršku Gazi. Izraelska vojska saopštila je da je presrela raketu ispaljenu u nedelju pre nego što je došla do izraelske teritorije.

Američke i britanske snage napadaju mete u Jemenu od januara kao odgovor na napade Huta na komercijalne brodove, iako su mnogi od tih brodova bili nevezani za Izrael. Huti su više puta napadali brodove na Crvenom moru, poslednji napad usledio je na brod Pumba, gde je posada ostala bezbedna.

U međuvremenu, američka Centralna komanda uništila je letelicu Huti bez posade iznad Crvenog mora. Iran je optuživan za naoružavanje Huta, iako to negira. Huti poseduju balističke rakete, krstareće rakete i „dronove samoubice“ koji mogu doseći južni Izrael.