Pentagon postavlja novu antisatelitsku tehnologiju

Pentagon postavlja novu antisatelitsku tehnologiju

Vašington planira unapređenje svojih ofanzivnih kontrasvemirskih sposobnosti novim zemaljskim ometačima namenjenim privremenom onesposobljavanju satelita postavljenih od strane Rusije i Kine, prema izvorima iz američkih svemirskih snaga (USSF), izveštava Blumberg. Nakon uspešnih testova novih sistema ranije ove godine, SAD će u narednim mesecima implementirati 11 od 24 daljinskih modularnih terminala, navodi USSF. Sve planirane postavke trebalo bi da budu završene do kraja godine. Ometači nisu dizajnirani za zaštitu američkih satelita od ometanja, već imaju svrhu da se suprotstave „komunikacionim sposobnostima protivnika“, prema USSF-u.

Svemirske snage opisuju ove nove termine kao „male, prenosive i ekonomične ometače satelitskih komunikacija“, dizajnirane sa korišćenjem komercijalnih komponenti koje su dostupne na tržištu. Ovi ometači će dopuniti druge sisteme elektronskog ratovanja, poput već postojećih mnogo većih sistema protiv komunikacija i sistema srednje veličine Meadovlands, pružajući „širu, daljinski kontrolisanu i relativno pokretljivu sposobnost“, prema USSF-u. Međutim, Meadovlands sistem je imao izazove u razvoju, što je dovelo do odlaganja njegove implementacije najmanje do oktobra, dve godine kasnije nego što je prvobitno planirano.

Važno je napomenuti da ovi sistemi nisu namenjeni kao „odbrambeno oružje“, već su dizajnirani za „napad na sposobnosti protivnika“, prema rečima Viktorije Samson, glavnog direktora za bezbednost i stabilnost u svemiru u Fondaciji Bezbedni svet. Ona ih kvalifikuje kao „ofanzivnu kontraspacijalnu sposobnost“, tvrdeći da će sistem biti „reverzibilan, privremen, neeskalirajući i omogućiti poricanje u pogledu identifikacije krivca“.

Blumberg ističe očigledno ofanzivnu prirodu ovih sistema ometanja, dok Pentagon svoju „tehnologiju ometanja satelita u razvoju“ predstavlja kao čisto defanzivnu meru. Ovo je upoređeno sa tvrdnjama o elektromagnetnim pulsirajućim oružjima na velikim visinama za koja su SAD optužile Rusiju da ih razvija.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je ponovio stav Moskve i drugih članica Šangajske organizacije za saradnju o protivljenju naoružavanju svemira. On ističe čvrsto protivljenje Moskve bilo kakvom raspoređivanju oružja u svemiru.