Blinken: Iran blizu „nuklearnog proboja“

Blinken: Iran blizu „nuklearnog proboja“

Američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je da Iran može brzo proizvesti nuklearno oružje, u roku od nekoliko nedelja ili čak dana. Ova izjava dolazi nakon što je Iran povećavao svoje zalihe uranijuma obogaćenog za potrebe oružja, posebno od trenutka kada su Sjedinjene Američke Države unilateralno napustile nuklearni sporazum s Iranom 2018. godine.

Blinken je istakao da je Iran značajno smanjio vreme potrebno za proizvodnju fisionog materijala za nuklearnu bombu, što je jasan odgovor na odluku bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz sporazuma.

Prema rečima Blinkena, iako Iran još uvek nije proizveo oružje, postoji zabrinutost i praćenje te situacije. On je naglasio važnost praćenja iranskog angažmana u nuklearnim pitanjima i istakao potrebu za ozbiljnim koracima Irana kako bi pokazali spremnost za saradnju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju UN (IAEA) objavila je izveštaj u maju koji pokazuje da Iran poseduje više od 140 kilograma uranijuma obogaćenog do 60%, što je znatno iznad nivoa dogovorenog u prethodnom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Sporazum koji je Iran potpisao sa svetskim silama, uključujući SAD, obavezivao je Iran da zadrži obogaćivanje uranijuma na nivou od 3,67%. Međutim, nakon povlačenja SAD iz sporazuma, Iran je prešao na obogaćivanje uranijuma na mnogo višem nivou.

S obzirom na trenutnu situaciju, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušava ponovno pokrenuti pregovore kako bi se postigao značajan dogovor. Ipak, pregovori su za sada zastali, s Iranom koji traži garancije od SAD u vezi sa budućim održavanjem sporazuma.