Internet i mobilne usluge prekinute u Bangladešu zbog nasilnih protesta u kojima je poginulo 28 ljudi

Internet i mobilne usluge prekinute u Bangladešu zbog nasilnih protesta u kojima je poginulo 28 ljudi

Internet i mobilne usluge su prekinute u Bangladešu nakon nasilnih protesta zbog dodele državnih poslova, pri čemu su lokalni mediji izvestili o najmanje 28 smrtnih slučajeva tokom nedelje. Protesti su počeli pre nekoliko nedelja, ali su dramatično eskalirali nakon ponovnog izbora premijerke šeik Hasine za četvrti mandat, i to uprkos bojkotu glavnih opozicionih stranaka.

Ukidanje interneta usledilo je nakon što je nasilje dostiglo vrhunac, a studenti su zahtevali „potpuno gašenje“ u zemlji. Izveštaji o žrtvama su se uvećavali, a demonstranti su napali sedište državne televizije Bangladeš, uništivši vozila i recepciju.

Najmanje 22 osobe su izgubile život u četvrtak prema izveštajima lokalne TV stanice, dok su vlasti bile nesposobne da odmah potvrde tačan broj smrtnih slučajeva. U petak ujutru, internet i mobilni podaci su bili nedostupni u glavnom gradu Daki, a platforme društvenih medija poput Facebook-a i WhatsApp-a nisu radile.

Studentski demonstranti su najavili proširenje svojih poziva za zatvaranje i pozvali džamije širom zemlje da održe dženazu za preminule. Demonstranti zahtevaju ukidanje sistema kvota koji rezerviše do 30% državnih poslova za rođake veterana iz rata za nezavisnost Bangladeša 1971. godine.

Hasina stranka optužila je opozicione partije za podsticanje nasilja, upad u sedište glavne opozicione Bangladeške nacionalističke partije i hapšenje aktivista studentskog krila partije. Očekuje se da će BNP organizovati demonstracije u znak podrške studentskim aktivistima koji protestuju protiv sistema kvota.

Vlada premijerke Hasine je ranije ukinula kvote za zapošljavanje nakon masovnih studentskih protesta 2018. godine, ali je Visoki sud Bangladeša nedavno poništio tu odluku i ponovo uspostavio kvote nakon što su rođaci veterana iz 1971. godine podneli peticije, što je dovelo do novih demonstracija.

Vrhovni sud je privremeno suspendovao tu odluku do žalbenog postupka i najavio da će ponovno razmotriti ovu temu u narednim danima.