Radnici Boinga daju zeleno svetlo za štrajk ako pregovori ne uspeju

Radnici Boinga daju zeleno svetlo za štrajk ako pregovori ne uspeju

Hiljade radnika Boinga glasalo je u Sijetlu za odobrenje potencijalnog štrajka radnika ako tekući pregovori o ugovoru dođu do sloma, navodi se u saopštenju sindikata u sredu.

Rezultat je generalno očekivan, ali je došao na vrh ponovnog ispitivanja sa kojim se Boing suočava nakon niza problema, uključujući januarski incident u kojem je tokom leta eksplodirao čep na vratima trupa.

„Želimo da kompanija ozbiljno shvati naše predloge i da se ozbiljno cenjka“, rekao je Jon Holden, predsednik Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM) Distrikta 751.

Prvo glasanje — koje je prošlo skoro jednoglasno — daje unapred obaveštenje sindikatu kako bi članovi dobili beneficije za štrajk ako glasaju za štrajk 12. septembra.

Ovo dolazi pre nego što članovi sindikata vide predloženi ugovor. Drugo glasanje bi bilo potrebno 12. septembra za štrajk ako članovi odbiju ugovor.

Lokalna jedinica predstavlja više od 30.000 ljudi koji rade u Boeingovim fabrikama u obližnjem Rentonu, gde se sklapa 737 američkog avio-kosmičkog giganta, kao i u Everetu, gde se sklapa 777.

Štrajk bi zamrznuo aktivnosti u obe fabrike.

Dve strane su u martu počele razgovore o novom ugovoru koji bi zamenio sporazum koji je na snazi već 16 godina. Taj ugovor ističe 12. septembra u ponoć.

Boing je u saopštenju naveo: „Ostajemo uvereni da možemo postići dogovor koji balansira potrebe naših zaposlenih i poslovnu realnost sa kojom se suočavamo kao kompanija.

Holden je u sredu rekao da se radnici „bore da promene ovu kompaniju“, upozoravajući da je ona ugrozila sredstva za život.

Holden je zahtevao „značajno“ povećanje plata od najmanje 40 odsto, kao i odredbe za zdravstvenu zaštitu, penziju i sigurnost posla.

On je nazvao veliko povećanje plata imperativom nakon što su radnici primili samo nominalnu podršku za troškove života u poslednjih osam godina uprkos „masovnoj inflaciji“.

„Ne želimo da štrajkujemo — ali smo spremni i voljni da to učinimo kako bismo kući doneli najbolji ugovor o vazduhoplovstvu koji su naši članovi ikada videli“, dodao je on u izjavi.

Na saslušanju u Senatu prošlog meseca, izvršni direktor Boeinga Dejv Kalhun rekao je da će radnici „definitivno dobiti povišicu“.

Sindikat takođe traži uveravanja od Boinga da će izgraditi svoj sledeći novi avion – koji se očekuje oko 2035. – u regionu Sijetla.

Holden je rekao da sigurnost da će se sledeći mlaznjak proizvoditi na severozapadu Pacifika predstavlja „sigurnost posla u narednih 50 godina“.

IAM je rekao da su razgovori poslednjih nedelja uglavnom zamrli. Sindikat je u sredu tražio visok odziv kako bi poslao snažnu poruku Boingu.

Događaj je održan u T-Mobile Parku u Sijetlu, stadionu za bejzbol tim Sijetl Mariners, koji prima do 48.000 ljudi.

„Fabrika će biti tiha“, rekao je meštanin, dodajući da šalje „poruku da naše predloge shvate ozbiljno i podsećanje na to šta bi bilo ako naši članovi odluče da odbiju ponudu ispod standarda i glasaju za štrajk u septembru“.

Boing je rekao da će omogućiti zaposlenima da rano napuste posao ili da stignu kasno kako bi obezbedili „razumno“ vreme putovanja u sredu.

„Poštujemo i podržavamo pravo naših zaposlenih da učestvuju u glasanju 17. jula“, saopštio je Boing. „Delimično odsustvo sa posla biće opravdano i neće se računati u svrhu pohađanja.“

Radnici koji štrajkuju imaju pravo na 250 dolara sedmične plate počevši od treće nedelje štrajka.

IAM je takođe tražio najmanje jedno mesto u upravnom odboru Boeinga, ali se taj zahtev smatra daleko većim.

Pored radnika iz Vašingtona, u sredu će glasati i okrug V24 IAM-a, koji predstavlja 1.200 radnika Boinga u Oregonu.

U svetlu Boeingovih trenutnih muka, sindikat želi da bude u mogućnosti da se pogađa o svim promenama u upravljanju kvalitetom koje bi mogle da utiču na proizvodni sistem.

„Nikada nismo predlagali te stvari u prošlosti, ali to je naša reputacija, to su naši poslovi, to je naš život“, rekao je Holden.