Poslednji meč na egzibiciji u Abu Dabiju – Srbija protiv Sjedinjenih Država

Poslednji meč na egzibiciji u Abu Dabiju – Srbija protiv Sjedinjenih Država

Košarkaši Srbije protiv Sjedinjenih Američkih Država od 18 časova igraju drugi, poslednji egzibicioni meč u Abu Dabiju.

Košarkaši Srbije će protiv ekipe koju vodi Stiv Ker odigrati prvi, od nadamo se tri duela u narednih mesec dana.

Ova dva meča prilika su za Svetislava Pešića da vidi kakve su mogućnosti ekipe i lakše odredi sastav koji će predstavljati državu na Olimpijskim igrama.

Svi dueli se igraju u „Etihad areni“, čije su tribine formirane u obliku suze. U ovoj hali odigrano je nekoliko MMA događaja, a 2021. godine u ovom delu sveta održana je i prva NBA predsezonska utakmica u kojoj su snage odmerili Atlanta hoksi i Milvoki baksi.

Karte za utakmice u ovoj zanimljivoj areni kreću se od 13 do 230 dolara.

Sjedinjene Države su odigrale samo dva pripremna meča do sada, a u oba su bila bolja od rivala. Prvo su bili bolji od susedne Kanade sa 86:72. U ovom duelu, najviše je pružio Entoni Edvards, koji je ubacio 13 poena za 19 minuta.

U Abu Dabiju su savladali Australiju sa 98:92, a najefikasniji na tom meču bili su Dejvis sa 17, Buker sa 16 i Tejtum sa 14 poena.

Posle utakmica iza zatvorenih vrata sa selekcijom Holandije izabranici Svetislava Pešića protiv Francuske imali su prvi ozbiljniji test.

„Orlovi“ su u Parizu nadigrali selekciju Vensana Kolea sa 79:67 u prvom zvaničnom meču priprema za igre u Parizu.

Srbija je pored dobre realizacije u napadu pokazala zavidan nivo kvaliteta u defanzivi, što u pojedinačnom zalaganju u odbrani jedan na jedan, što u timskim kretnjama koje uključuju rotacije i preuzimanja.

U Abu Dabiju, Australija je sa 84:73 uspela da savlada „orlove“ pa glavni grad UAE napuštaju sa pobedom i porazom.

Selektor Pešić je protiv „kengura“ odmarao Bogdanovića i Dobrića, a neočekivano veliku minutažu i za pripremni duel dobili su Radanov i Jaramaz.

Reprezentacija je uprkos porazu na momente izgledala dobro, a raduje saradnja koju su imali Filip Petrušev i Nikola Jokić.

Amerika i Srbija su se ne računajući Jugoslaviju sastajale tri puta do sada. 

„Jenkiji“ imaju tri pobede: U finalu Svetskog prvenstva u Španiji 2014, a potom dve u Riju, u grupnoj fazi i finalu. 

Izabranici tada Saše Đorđevića savladali su Amerikance 2019. godine na Mundobasketu u Kini u borbi za petu poziciju.

Srbija se na Olimpijskim igrama nalazi u grupi C sa Sjedinjenim Državama, Južnim Sudanom, ali i selekcijom Portorika koja je kroz kvalifikacije uspela da dođe do Pariza.