Rusija održava sastanak UN o globalnoj saradnji, SAD to nazivaju „licemerjem“ nakon invazije na Ukrajinu

Rusija održava sastanak UN o globalnoj saradnji, SAD to nazivaju „licemerjem“ nakon invazije na Ukrajinu

Ruski ministar spoljnih poslova optužio je u utorak Sjedinjene Države da drže ceo Zapad „na nišanu” i ometaju međunarodnu saradnju, tvrdnju koju je američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama osudio kao „licemerje” od strane zemlje koja je izvršila invaziju na susednu Ukrajinu.

Upiranje prstom došlo je na prezentaciji Rusije tokom njenog predsedavanja Savetom bezbednosti UN ovog meseca, a tema je bila „Multilateralna saradnja za pravedniji, demokratskiji i održiviji svetski poredak“. Najviši ruski diplomata Sergej Lavrov doleteo je iz Moskve da predsedava.

Neposredno pre sastanka, ukrajinski ambasador u UN Sergij Kislica pročitao je saopštenje u ime oko 50 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, čija je ambasadorka Linda Tomas-Grinfild bila među nekoliko desetina izaslanika UN-a koji ga okružuju.

U zajedničkom saopštenju se navodi da se međunarodna zajednica ne sme odvlačiti od ruskih „flagrantnih kršenja” teritorijalnog integriteta Ukrajine i od Moskve koja „cinično pokušava da se predstavi kao čuvar multilateralnog poretka”.

Zemlje su osudile agresiju Rusije na Ukrajinu, vojnu podršku Severne Koreje Moskvi u suprotnosti sa sankcijama Ujedinjenih nacija i kršenja od strane Irana kada su sankcije UN bile na snazi.

„Nastavak nezakonitih radnji i očigledno licemerje Ruske Federacije podrivaju multilateralnu i međunarodnu saradnju“ i „zaoštravaju regionalne tenzije i ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost“, saopštilo je 50 zemalja.

Neobično je to što nijedan zvaničnik UN-a ili spoljni ekspert nije obavestio Savet bezbednosti.

Umesto toga, Lavrov je započeo sastanak kritikujući Sjedinjene Države jer su proglasile „sopstvenu izuzetnost“.

„Sve životinje su jednake, ali neke su jednakije od drugih“, rekao je Lavrov, citirajući čuveni roman Džordža Orvela „Životinjska farma“.

Zatim je nastavio sa napadom na „nepromišljeno širenje“ NATO-a u Evropi uprkos ponovljenim upozorenjima Moskve i rekao da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini pokrenuta kako bi se eliminisale pretnje po bezbednost Rusije.

Lavrov je optužio Vašington da čini sve što je moguće da „raznese“ globalni poredak „kako bi obuzdao Rusiju, Kinu i druge zemlje čija se nezavisna politika smatra izazovom njegovoj hegemoniji“.

„Amerikanci drže ceo Zapad na nišanu i proširuju svoj trgovinski i ekonomski rat sa onima koje vide kao nepoželjne“, rekao je on.

Lavrov je pozvao na mir u Ukrajini pod uslovima koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin, koje je Kijev odbacio, kao i na priznanje multipolarnog sveta, eliminisanje nepravdi u globalnoj ekonomiji i reformu UN, međunarodnih finansijskih institucija i drugih globalnih organizacija.

Odgovarajući na Lavrovljev 20-minutni govor, Tomas-Grinfild je rekao: „Mislio sam da sam u pogrešnoj prostoriji jer se činilo da je ovo sesija koja kuka o Sjedinjenim Državama i Zapadu, a jedva da sam čuo da se pominje svetski „multilateralizam“.

„Dok razgovaramo, Rusija nastavlja da narušava poverenje u naše institucije, dok namerno i flagrantno krši osnovna načela Povelje Ujedinjenih nacija: teritorijalni integritet, poštovanje ljudskih prava, međunarodnu saradnju“, rekla je ona.

Tomas-Grinfild je odbacio Lavrovljeve „slane pozive na saradnju“ i pozvao na akciju i promene kako bi Ujedinjene nacije i širi međunarodni sistem bolje odražavali današnji svet i prioritete svih zemalja, uključujući zemlje u razvoju.

„Ne, kao što bi moj ruski kolega mogao da tvrdi, da zadrži druge nacije, već da im pomogne da se izgrade“, rekla je, „kako bi se osiguralo da svi igraju po pravilima i da su pravila fer prema svima, uključujući zemlje u razvoju nacije koje je Rusija, predugo, koristila i zloupotrebljavala“.

Šire govoreći, britanski ambasador u UN-u, Barbara Vudvord, rekla je Savetu bezbednosti da izazovi sa kojima se svet suočava „nisu ništa manje oštri” od onih na kraju Drugog svetskog rata kada su osnovane Ujedinjene nacije.

Više zemalja je uključeno u sukobe nego u bilo kom trenutku od Drugog svetskog rata, rekla je ona, a svet se suočava sa klimatskom krizom i naučnim i tehnološkim otkrićima sa kojima sve zemlje treba da se pozabave.

Obraćajući se ruskom Lavrovu, Vudvord je rekao: „Dok nam govorite kako verujete da svetski poredak može postati pravedniji, demokratskiji i održiviji, vaša vojska sistematski bombarduje civile u Ukrajini u neprovociranom agresivnom ratu i flagrantno kršeći UN povelju.”

„Šta je samo sa pokušajem anektiranja zemlje druge zemlje? Šta je demokratsko u pokušaju da se potčini narod druge zemlje? Šta je održivo u vođenju rata u kojem je ubijeno ili povređeno više od 500.000 vaših ljudi?” upitala.

Invazija na Ukrajinu je „oštar podsetnik na to kakav svetski poredak Rusija zaista želi“, rekao je Vudvord, „svet u kojem je moć ispravna i moćne zemlje mogu nekažnjeno maltretirati i napadati druge.