Zaštita jedne od najugroženijih morskih životinja na svetu

Zaštita jedne od najugroženijih morskih životinja na svetu

Istraživači sa Instituta Hari Batler Univerziteta Mardok koristili su najnovije genetske tehnike kako bi otkrili ključno znanje o uzgoju i reprodukciji o jednoj od najugroženijih morskih životinja na svetu – ribi testeri.

Istraživači dr Džek Ingelbreht i dr Dejvid Morgan predvodili su tim iz Centra za održive vodene ekosisteme dok su rekonstruisali niz porodičnih stabala za zelenu ribu pilu u reci Ašburton u Vašingtonu.

Dr Ingelbreht je rekao da je jedna od najvećih barijera u očuvanju ribe pile to što se malo zna o populacijama koje se razmnožavaju — s tim što je ovo istraživanje premostilo kritični jaz.

Koristeći DNK prikupljen u periodu od 10 godina, istraživači su otkrili da se više od 50 ženki zelene ribe pile rodilo u estuariju reke Ašburton ili obližnjim plimnim potocima između 2011. i 2022.

Dalje su identifikovali da je devet od ovih ženki pile koristilo ovo područje kao mesto rođenja u više navrata.

S obzirom na to da je riba pila za koju se veruje da je izumrla u skoro dve desetine zemalja, a da populacija nastavlja da opada, dr Ingelbreht je rekao da će ovi nalazi istraživanja pomoći u radu na očuvanju.

„Ovi nalazi su zaista važni za informisanje o naporima za očuvanje, jer pokazuju da se neke ženke zelene ribe pile zapravo vraćaju i ponovo koriste na istom mestu za štene“, rekao je dr Ingelbreht.

„Ovo sugeriše da bi napori za očuvanje zelene ribe testere mogli biti efikasniji ako bi bili usmereni na zaštitu ključnih plovnih puteva poput reke Ašburton.“

Zelena riba je jedna od najvećih riba na planeti, za koju se zna da raste duže od šest metara, i kritično je ugrožena, zbog čega je relevantan tajming ovog projekta.

Studija dr Ingelbrehta, koja je sada objavljena u časopisu Očuvanje vode: morski i slatkovodni ekosistemi , identifikovala je oko 90 parova polubraće i sestara, uključujući visok procenat polubraće i sestara po majci i po ocu. Ovo je dalo jasnoću o tome šta dr Ingelbreht naziva „raspršenjem na osnovu spola“.

„Ovde su osobe jednog pola sklonije da se vrate u svoje rodno mesto radi reprodukcije, dok su pripadnici suprotnog pola skloni rasejanju.

„Prisustvo tolikog broja polubraće i sestara po majci i ocu sugeriše da je rasprostranjenost ograničena i kod ženki i kod muških zelenih riba.“

Dok je dr Ingelbreht rekao da to ne sprečava mogućnost da se pojedinci kreću na velike udaljenosti, nalazi su pokazali povećan rizik od lokalizovanog izumiranja ove vrste, zbog toga što je malo verovatno da će osiromašene populacije zelene ribe pile biti popunjene sa drugih mesta u kratkom vremenskom periodu.

Dr Ingelbreht je rekao da se on i istraživački tim nadaju da će istraživanje doprineti efikasnijem upravljanju vrstama zelene ribe testere, kao i da će dovesti do sličnih studija drugih vrsta riba sa sličnim nedostacima podataka.