Ankete na društvenim mrežama namerno iskrivljuju političku stvarnost predsedničkih izbora u SAD

Ankete na društvenim mrežama namerno iskrivljuju političku stvarnost predsedničkih izbora u SAD

Neformalne političke ankete sprovedene na X/Twitter-u tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. i 2020. bile su značajno iskrivljene sumnjivim glasovima, od kojih su mnogi možda kupljeni od farmi trolova.

Ovaj zaključak, do kojeg je došao tim naučnika na čelu sa Pšemislavom (Pržemekom) Grabovićem, docentom za istraživanje na Univerzitetu Masačusets Amherst, pokazuje da X/Twitter-ov sistem anketa namerno izveštava o pristrasnom prebrojavanju javnih glasova. U proseku, rezultati takvih upitnih anketa favorizovali su Donalda Trampa u odnosu na Džoa Bajdena, 58% prema 42% u direktnom poređenju, tokom 2020.

Tim je dodatno otkrio da je bilo oko 50% više upitnih glasova u predizbornim anketama nego u onima nakon predsedničkih izbora, što sugeriše da je iskrivljenje društvenih anketa namerna taktika da se utiče na političke ishode.

Godine 2024. Tramp je javno predstavio takvu pristrasnu društvenu anketu sa X/Twitter-a na svojoj platformi društvenih medija, Truth Social, verovatno da bi stvorio utisak njegove ogromne popularnosti. Ovi rezultati su detaljno opisani u dva rada, jedan nedavno objavljen u Journal of Quantitative Description: Digital Media i drugi dostupan na arXiv serveru za preprint.

„Na predsedničkim izborima 2020. bilo je preko 20 miliona glasova u više od 100.000 slamnatih anketa na X/Twitteru“, kaže Grabovic. „Ove ankete zajedno su dovele do toga da je Tramp odneo ubedljivu pobedu, dok je u stvarnosti Bajden pobedio na izborima. Hteli smo da bolje pogledamo, da vidimo da li su ankete legitimne i šta bi mogle da nam kažu o tome kako društveni mediji utiču na američku politiku.“

Ovo nije bio mali zadatak. „Procenjujemo da na X/Twitter-u svakog meseca postoji preko milion društvenih anketa svih vrsta“, kaže Grabovic. Ove društvene ankete bi mogle da pitaju bilo šta – da li više volite mačke ili pse, džez ili hevi metal? – i tako su istraživači na kraju suzili svoje rezultate na čisto političke ankete postavljajući neku verziju pitanja: „Za koga ćete glasati?“ ili „Ko će pobediti na izborima?“, i koja je među svojim kandidatskim opcijama navela i Bajdena i Trampa (ili Klintonovu i Trampa za izbore 2016.).

Ono što su otkrili bilo je zapanjujuće.

Socijalne ankete su dosledno predviđale ubedljivu pobedu Trampa na izborima i na predsedničkim takmičenjima 2016. i 2020. godine. U proseku, u društvenim anketama 2020. Tramp je pobedio sa 58%, iako je na predsedničkim izborima imao samo 46,8%.

I ankete na društvenim mrežama 2016. i 2020. uglavnom su kreirali muškarci koji su imali izraženu pristrasnost prema Donaldu Trampu. U poređenju sa tradicionalnim izlaznim anketama koje se sprovode na dan izbora, društvene ankete su bile više nego dvostruko verovatnije da su autori muškaraca nego ispitanici koji su učestvovali u izlaznim anketama. Štaviše, politička ideologija onih koji su autori i odgovarali na društvene ankete bila je iskrivljena u pravu, dok su oni koji su retvitovali i lajkovali društvene ankete čak i verovatnije – preko 10 puta – da se identifikuju kao konzervativni.

Ali politički identitet sam po sebi nije objasnio šta je istraživački tim video. U međunarodnom zaokretu, činilo se da poljska politika može.

Poljski državni medij TVP INFO objavio je 2020. detaljan članak o rezultatima X/Twitter ankete koju je sproveo pitajući ispitanike ko je pobedio u debati predsednika Poljske. Ono što TVP INFO tvrdi jeste da je od 35.202 glasa, 19.539, ili 44,5 odsto, kupljeno sa farmi trolova, koje se lako mogu pronaći brzom internet pretragom.

„Želeli smo da znamo da li se nešto slično možda dešava u SAD“, kaže Grabovic.

U pitanju je neslaganje u načinu na koji X/Twitter prikazuje glasove ankete. Postoji javni broj—koji svako ko učestvuje u anketi ili glasa u njoj može da vidi—ali postoji i privatni broj, dostupan samo autoru ankete. U slučaju poljske predsedničke debate TVP INFO, javna ličnost je bila skoro 20.000 glasova veća od privatnog broja — ali javnost to nije mogla da zna.

Drugim rečima, ne postoji način da javnost napravi razliku između kupljenog i legitimnog glasa.

Da bi videli da li se nešto slično dešava u SAD, Grabovic i njegove kolege su sproveli sopstvenu anketu pitajući ispitanike za koga bi glasali: „Potoo iz Arizone, Morž sa Aljaske ili Ovca iz Njujorka“, a zatim su kupili glasove za svoje sopstvena anketa jedne od farmi trolova.

Kada su analizirali sve podatke, istraživači su otkrili da su razlike između broja javnih i privatnih glasova blisko, iako ne savršeno, u skladu sa brojem kupljenih glasova.

„Nekako“, kaže Grabović, „Tviter izvlači kupljene glasove iz vida autora ankete, ali niko ne zna kako i zašto“. On, međutim, brzo kaže da bez uvida u izvorni kod i podatke X/Twitter-a, ne može potvrditi da su svi upitni glasovi kupljeni glasovi.

Istraživači su takođe anketirali 984 autora društvenih anketa X/Twitter 2020, tražeći da vide njihov privatni broj glasova. Iako je samo nekolicina odgovorila, rezultati su bili dosledni u svim istraživanim anketama. Zapanjujuće, bilo je oko 50% više sumnjivih glasova pre predsedničkih izbora 2020. nego nakon njih, što sugeriše da je manipulacija društvenim anketama namerna taktika da se iskrivi percepcija javnog mnjenja birača.

I na kraju, neke od sumnjivih predizbornih društvenih anketa koje predviđaju Trampov preokret korišćene su za jačanje uverenja o prevari birača nakon što su stvarni izborni rezultati stigli. Sam Tramp je nedavno na Truth Social podelio snimak ekrana pristrasne trenutne ankete sprovedene na Ks koja sugeriše da ga je podržalo 70,1% birača.

Prema društvenim anketama objavljenim ove godine na X/Twitteru, Tramp vodi u trci konja 2024. godine, osvajajući u proseku 72% glasova za razliku od Bajdenovih 28%. Grabovic i njegov tim su razvili veb stranicu socialpolls.org, koja će se svakodnevno ažurirati, kako bi pratili takve ankete i ispravljali njihove pristrasnosti.

„Naš rad upozorava da platformama društvenih medija nedostaje transparentnost, čak i za stvari koje su važne kao što su nacionalni izbori“, kaže Grabović. „Ako se to dešava u tom kontekstu, onda možete biti sigurni da se to dešava i u mnogim drugim.“