Studije istražuju uticaj poljoprivrede na kvalitet vazduha u Lombardiji

Studije istražuju uticaj poljoprivrede na kvalitet vazduha u Lombardiji

Nakon zatvaranja zbog COVID-19 2020- godine, istraživači u severnoj Italiji primetili su da je, uprkos delimičnoj obustavi putovanja i industrijske proizvodnje u regionu, nivo čestica u atmosferi ostao visok.

Ovo je značajno pošto je zagađenje vazduha, posebno čestica, jedna od glavnih zabrinutosti za zdravlje životne sredine na planeti, a politike koje se bave čestim materijama imaju tendenciju da se fokusiraju na transport i industriju, iako postoji sve više dokaza da poljoprivreda igra značajnu ulogu.

Kao deo projekta INHALE, u saradnji sa italijanskom neprofitnom organizacijom Legambiente Lombardia i Bocconi univerzitetom, istraživači CMCC-a su sproveli niz studija koje nastoje da procene stepen uticaja poljoprivrednih aktivnosti na zdravlje ljudi u dolini Po. proceniti dominantne režime zagađenja i moguća poboljšanja kvaliteta vazduha usled hipotetičkih smanjenja emisija.

U studiji pod naslovom „Formiranje sekundarnih neorganskih aerosola: istraživanje Lombardijskog sekundarnog neorganskog aerosolnog problema“ u časopisu Atmosfersko okruženje, istraživači CMCC-a su se oslanjali na prediktivnu moć modela mašinskog učenja i iskoristili smanjenje nepoljoprivrednih emisija tokom zaključavanje kako bi se istražio složen odnos između amonijaka, azot-dioksida i sekundarnih neorganskih koncentracija aerosola.

Studija zaključuje da je poljoprivreda glavni proizvođač emisija amonijaka u dolini Po i da stoga značajno doprinosi stvaranju sekundarnih čestica i pogoršanju kvaliteta vazduha. Ovi zaključci ukazuju na to da, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, politike moraju da se pozabave istovremenom smanjenjem prekursora čestica: amonijaka i azotnih oksida.

„Iz naučne perspektive, doprinos poljoprivrede zagađenju vazduha u dolini Po je jasan. Ova studija pruža dokaz da sektor treba da bude deo šire strategije kvaliteta vazduha“, kaže Frančesko Granela, postdoktorski istraživač na CMCC-u i glavni autor studija.

Dalje dodajući našem razumevanju uticaja poljoprivrede na zagađenje vazduha, druga studija pod nazivom „Uticaji poljoprivrede na zagađenje PM 10 i ljudsko zdravlje u regionu Lombardije u Italiji,“ procenjuje uticaj poljoprivrede na zagađenje PM 10. Ova studija se pojavljuje u Frontiers in Environmental Science.

„Uspeli smo da pokažemo da širenje stajnjaka u Lombardiji doprinosi pogoršanju kvaliteta vazduha zimi, jer se amonijak ispušta u atmosferu“, kaže Stefania Renna, gostujući istraživač u CMCC, dr. student na Politehničkom univerzitetu u Milanu i vođa studije koja se takođe oslanjala na ARPA Lombardia za svoje podatke.

„Ovo istraživanje baca svetlo na to kako efikasnije smanjiti sekundarni neorganski PM 2.5, za razliku od postojeće literature, ono je isključivo zasnovano na podacima praćenim sa zemlje“, kaže Lara Aleluia Reis iz CMCC-a.

CMCC je bio vođa obe studije i partner u projektu INHALE.