Kenijska epidemija kontaminacije useva inspiriše studente da poboljšaju skladištenje pirinča

Kenijska epidemija kontaminacije useva inspiriše studente da poboljšaju skladištenje pirinča

Polovina svetske populacije oslanja se na pirinač kao osnovnu namirnicu, ali problem kontaminacije aflatoksinima zahvata oko 15% godišnje proizvodnje pirinča. Kenijska doktorantkinja Faith Ouma je istraživala sigurnije načine skladištenja kako bi se smanjio rizik od kontaminacije ovim potencijalno smrtonosnim toksinima.

Ouma, studentkinja doktorskih studija na Univerzitetu u Arkanzasu, fokusirala se na istraživanje bezbednog skladištenja pirinča kako bi se ublažila kontaminacija aflatoksinom. Njen rad je objavljen u časopisu Kontrola hrane.

Nakon završenih osnovnih studija iz biohemije u Keniji, Ouma je nastavila svoje obrazovanje na Univerzitetu u Arkanzasu, gde je sprovela istraživanje kroz Poljoprivrednu eksperimentalnu stanicu. Njeno istraživanje se fokusiralo na uticaj loših uslova skladištenja, poput visokih temperatura i vlažnosti, na kontaminaciju pirinča gljivicama koje proizvode mikotoksine.

Aflatoksini, koji spadaju u porodicu mikotoksina, su označeni kao kancerogeni agensi i predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje ljudi. Ouma ističe da, iako aflatoksini nisu veliki problem u SAD-u, u Keniji su bili izvor ozbiljnih zdravstvenih problema, čak i smrtnih slučajeva.

Kenija je 2004. godine doživela ozbiljnu epidemiju aflatoksina, sa više od 300 slučajeva i više od 100 smrtnih ishoda. Ouma je radila na projektu koji se bavio bezbednošću proizvoda od pirinča, kao što su instant pirinač i pirinčani kolači, sa ciljem da pronađe efikasne načine za smanjenje rizika od kontaminacije.

Atungulu, profesor nauke o hrani na Univerzitetu u Arkanzasu, bio je savetnik Oumi u ovom istraživanju. Njihov tim je proučavao kako različni faktori poput temperature, vlažnosti i vremena skladištenja utiču na rast aflatoksina u pirinču.

Oumina studija je pokazala da odgovarajući uslovi skladištenja, poput niske temperature i relativne vlažnosti, mogu značajno smanjiti rizik od kontaminacije aflatoksinom. Njen rad je dobio priznanje i nagrade u oblasti bezbednosti hrane, a cilj istraživanja je bio primenjivati rezultate u praksi radi rešavanja stvarnih problema sa kontaminacijom.