Prijem u bolnicu zbog epilepsije se menja sa klimatskim faktorima

Prijem u bolnicu zbog epilepsije se menja sa klimatskim faktorima

Promene u klimi su mogući faktori okidanja za hospitalizacije u vezi sa napadima kod pacijenata sa epilepsijom, prema studiji objavljenoj na internetu 11. juna u Journal of Clinical Medicine.

Thilo Hammen, iz Univerzitetske bolnice Fridrih-Aleksandar u Erlangenu u Nemačkoj, i njegove kolege koristili su podatke od 9.366 pacijenata sa epilepsijom koji su primljeni u bolnicu zbog epileptičkih napada da bi procenili uticaj spektra klimatskih faktora i sezonskih varijacija na prijem u bolnicu. .

Istraživači su otkrili da klimatski faktori, kao što su padavine i vazdušni pritisak, mogu povećati učestalost prijema u bolnicu zbog napada kod pacijenata sa epilepsijom opšteg početka. Međutim, pacijenti sa fokalnim napadima bili su manje skloni uticaju klimatskih promena i, kao rezultat toga, primećen je manji efekat na prijeme u bolnicu zbog fokalnih napada.

„Kako klimatske promene intenziviraju meteorološke i klimatske faktore, a samim tim i njihov uticaj na zdravlje ljudi u narednim decenijama, hitno je neophodno proširiti istraživanja o uticaju izmenjenih klimatskih parametara i njihovom uticaju na tok bolesti u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

„Multicentrične kliničke studije koje se odnose na kontinent i osnovne naučne studije, kao što su studije na životinjama, ključne su za pouzdanu procenu i upoređivanje uticaja različitih globalnih klimatskih faktora na genetsku i patofiziološku osnovu epilepsije.“