Kineska Komunistička partija počinje četvorodnevni sastanak s fokusom na ekonomski rast

Kineska Komunistička partija počinje četvorodnevni sastanak s fokusom na ekonomski rast

Kineska Komunistička partija započela je četvorodnevni sastanak s fokusom na strategiju samodovoljnog ekonomskog rasta, suočavajući se s povećanom zabrinutošću za nacionalnu bezbednost i ograničenjima u pristupu američkoj tehnologiji. Očekuje se da će rezultati ovog sastanka poslati važne poruke o budućem pravcu politike, a analitičari smatraju da će potvrditi put koji je zacrtao kineski lider Si Đinping.

U prošlosti, sastanci poput ovog često su postavljali dugoročne smernice koje su imale značajan uticaj na kinesku ekonomiju. Ovogodišnji sastanak je trebao biti održan prošle godine, ali je odložen zbog okolnosti.

Komunistička partija, pod vođstvom Si Đinpinga, odlučila je da partija treba da igra ključnu ulogu u podizanju Kine na viši nivo razvoja. I dok se fokusira na podršku visokotehnološkim industrijama, postoji zabrinutost da takav pristup može obeshrabriti preduzetnički duh i da će naglasak na nacionalnoj bezbednosti uticati na ekonomski rast.

Pored toga, postoje izazovi vezani za lokalne vlasti koje se suočavaju sa visokim dugovima, dovodeći do obustava javnih usluga u nekim gradovima. Pitanje kako će vlada uskladiti ekonomski rast sa socijalnom jednakosti takođe je predmet pažnje analitičara.

Investitori prate sastanak kako bi dobili uvid u moguće korake koje će vlada preduzeti kako bi stvorila povoljnije okruženje za privatne kompanije. Takođe, tržište nekretnina je u fokusu, s vladinim najavama političkih promena koje bi mogle uticati na tu oblast.